Technológie

Ak vám ukradnú telefón, vymazať jeho obsah môžete aj na diaľku

"Nová aplikácia umožňuje, aby ste mali kontrolu nad svojím telefónom aj vtedy, keď ste ho stratili alebo ho niekto ukradol. "

Erik Stríž, 19. marca 2015 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Keď hovoríme o strate mobilného telefónu alebo jeho krádeži, mnohí spomínajú na vlastné skúsenosti s takýmto nešťastím. Strata telefónu je má hneď niekoľko následkov, ktoré nám môžu spôsobiť viac či menej vážne problémy - počnúc stratou kontaktov a osobných dát, až po fakt, že ďalej nevlastníme svoj telefón a prichádzame tak aj o jeho finančnú hodnotu.

Moderné mobilné telefóny nie sú nositeľmi prívlastku “inteligentné” nadarmo. Ich softvérová otvorenosť umožňuje, aby individuálni vývojári a veľké softvérové spoločnosti vyrábali aplikácie schopné telefón nielen využívať plnohodnotnejšie, ale aj bezpečnejšie.

Pred niekoľkými dňami sme priniesli článok o bezpečnosti v mobilných telefónoch a tabletoch. Uviedli sme v ňom niekoľko aplikácií pre zariadenia so systémom Android, ktoré sú populárne medzi používateľmi a môžu sa pochváliť mnohými doplnkovými funkciami. Niektoré z nich obsahovali aj funkciu zabezpečenia pred krádežou.

Prevencia, ktorá nestojí nič

Teraz však jedna z veľkých softvérových spoločností predstavila aplikáciu, ktorá sa špecializuje výhradne na ochranu telefónu pri krádeži alebo strate. Volá sa Phound!, je od spoločnosti Kaspersky a dá sa stiahnuť a používať celkom zadarmo.

Aplikácia má veľmi jednoduché prostredie, ľahko sa používa a jej funkcie sú jednoznačné aj pre menej skúseného používateľa.
Má štyri základné funkcie pre prípad, že by ste zrazu nevedeli nájsť svoj telefón:
• prezvonenie telefónu (ako alarm, nie telefonát)
• odfotenie fotiek vstavanými fotoaparátmi
• zistenie GPS súradníc a zablokovanie telefónu
• vymazanie celej pamäte na diaľku


Prostredie aplikácie Phound! je veľmi jednoduché, stačí mať základné znalosti práce s mobilom a počítačom. Foto: Kaspersky Lab

Žiadne urýchlené závery - funkcie majú svoju postupnosť

Ak ste doma a dlho neviete nájsť telefón, začínate zvažovať, že či vám ho niekto neukradol alebo či ste ho nenechali niekde mimo domova. Robiť unáhlené závery však nie je dobré a preto je funkcia prezvonenia na diaľku užitočná - a ak nemáte po ruke iný mobilný telefón, môžete to spraviť aj cez počítač. Na internetovej stránke mykaspersky.com sa prihlásite do svojho profilu a aktivujete funkciu alarm. Tá rozozvučí telefón aj v prípade, že má vypnuté zvuky.

Ak ani toto nepomáha a neviete svoj telefón nájsť, máte ďalšie možnosti - prostredníctvom spomenutého profilu na webe si môžete zistiť nielen presnú GPS polohu telefónu, ale aj ho zablokovať. Na displeji zariadenia sa objaví text, ktorý ste zadali práve vy. Môže byť na ňom telefónne číslo známeho alebo poštová adresa, na ktorú je možné telefón vrátiť. Nič iné nálezcovi ani neostáva, pretože zablokovaný telefón aj tak nemôže používať.

Popri tom všetko môžete na diaľku nechať fotiť fotoaparát v telefóne a zistiť tak približné miesto, kde sa nachádza a v lepšom prípade získať fotku zlodeja.

Poslednou možnosťou, ktorá je však mimoriadne užitočná, je vymazanie pamäte. Ak by ste sa už zmierili s tým, že svoj telefón neuvidíte, bude najlepšie vymazať z neho všetky údaje. Ochránite tak svoje súkromné dáta pred prípadným zneužitím alebo zverejnením. Vymazanie pamäte telefónu prebieha bez vedomia “nového majiteľa”, ten už v telefóne a na pamäťovej karte jednoducho nič nenájde.

Aplikácia Phound! ochráni telefón pred zneužitím Foto: Kaspersky Lab

Je potrebný mobilný internet

Všetky tieto funkcie sú skvelé a nepochybne v živote každého človeka nastane situácia, kedy by aspoň jednu z nich ocenil. Všetko to má iba jeden malý problém - inkriminovaný telefón musí byť v čase využitia týchto funkcií pripojený na internet. Mobilný internet využíva stále viac ľudí, ale stále nie je štandardom. Aplikácia je teda určená prioritne pre ľudí, ktorí už považujú internet v mobile za samozrejmosť.

Ľudia strácajú telefóny pomerne často

Zaujímavé je predovšetkým zistenie internetového prieskumu spoločnosti Kaspersky Lab, že až 5 percent ľudí má skúsenosť so stratou svojho telefónu v priebehu prvého roka jeho vlastnenia. To je jeden človek z dvadsiatich. Už len tento fakt by mal byť motivujúci k tomu, aby sme sa všetci zamysleli nad bezpečnosťou svojho telefónu.


ODPORÚČAME AJ:
Inteligentné hodinky prichádzajú, takto budú vyzerať
Ako bude vyzerať práca v blízkej budúcnosti?
Najlepšie telefóny sveta sa menia, konečne sú pestrejšie
Lepšie je mať v telefóne antivírus , než mať v ňom vírus
Skvelá budúcnosť: Budeme inteligentnejší a stále pripojení na internet

Komentáre