Technológie

Umelá inteligencia v hudobnom prehrávači

"Reproduktor vybavený umelou inteligenciou dokáže odpozorovať, aká hudba sa vám páči a podľa toho skladá individuálne playlisty. "

Erik Stríž, 18. decembra 2014 10:00
Aether Cone Foto: Aether Things


Umelá inteligencia je niečo, čo sa pomerne ťažko definuje, napriek tomu si všetci vieme predstaviť, čo tento pojem predstavuje. Nemusí to byť pritom hneď robot schopný prežívať emócie, ale schopnosť pozorovať prostredie a prispôsobovať sa mu. Práve touto schopnosťou disponuje reproduktor Cone, ktorý sa prezentuje aj ako prvý mysliaci hudobný prehrávač.

S hudobnými prehrávačmi, ktoré mixujú hudbu podľa vašej aktuálnej nálady, sme sa už stretli aj v minulosti. Svojho času prišla spoločnosť Sony Ericsson s doplnkom k prehrávaču Walkman, pomocou ktorého ste mohli ku konkrétnym skladbám priradiť emócie, ktoré vyvoláva. Neskôr ste mohli do prehrávača zadať, ako sa práve cítite a Walkman vám automaticky vytvoril taký hudobný playlist, ktorý vám mal v danej chvíli vyhovovať.

Reproduktor Cone však posúva túto schopnosť ešte o niečo ďalej, nemusíte totiž nikde určovať, aké emócie vo vás vyvolávajú určité skladby. Reproduktor to zistí sám podľa toho, akú hudbu počúvate počas dňa.

Aether Cone Foto: Aether Things

To, čo vás na ňom osloví v prvom rade, je jeho dizajn. Moderný vzhľad je podčiarknutý zrkadlovo lesklým zakončením odvrátenej strany reproduktora, na ktorom nájdete aj nabíjací konektor. Dokáže prehrávať hudbu aj bez pripojenia do elektrickej siete, pretože má vstavanú batériu.

Súčasťou technickej výbavy reproduktora je nielen pripojenie Bluetooth, pomocou ktorého viete prostredníctvom neho prehrávať hudbu napríklad z mobilného telefónu alebo tabletu, ale aj Wi-Fi. To je potrebné k tomu, aby mohol reproduktor streamovať hudbu priamo z internetovej databázy Rdio.

Zaujímavé je aj ovládanie tohto výdobytku modernej techniky. Dá sa, rovnako ako mnoho iných nových zariadení, ovládať aj prostredníctvom mobilného telefónu s nainštalovanou aplikáciou Aether Cone, ale v prvom rade hlasovými povelmi.

Aether Cone Foto: Aether Things

Nahlas pri reproduktore poviete vetu "Play the artist Sam Smith” alebo "Play the radio station BBC World Service” a ten by vás mal pochopiť v priebehu okamihu. Máme skúsenosť s tým, že hlasové povely od menej známych výrobcov sú zdrojom zábavy kvôli nesprávne rozpoznaným slovám, ale veríme, že sa s týmito neduhmi výrobca dokázal popasovať. V poslednej dobe sú už technológie rozpoznávania hlasu pomerne vyspelé a napríklad hlasoví asistenti v telefónoch Apple a Android pracujú pomerne spoľahlivo.

Výrobca ponúka dve alternatívy funkčnosti svojho najnovšieho produktu. V prípade zakúpenia tohto reproduktora získate aj prístup k internetovej databáze hudby a rádio staníc Rdio, avšak funkčnosť reproduktora bude mierne obmedzená. Napríklad nebudete môcť preskakovať skladby viac ako šesťkrát za hodinu.

Ak si doplatíte zopár dolárov navyše za službu Rdio Unlimited, budete môcť využívať plnú funkcionalitu tohto zaujímavého hudobného prehrávača.

Aether Cone Foto: Aether Things

Inteligentný reproduktor sa predáva v dvoch verziách (čierno-bronzový a bielo-strieborný variant), obe za cenu 399 amerických dolárov. Je to síce vyššia suma, avšak v tomto prípade platíte nielen za vizuálne atraktívne prevedenie, ale aj za dosiaľ nevidenú vyspelosť a prívlastok “smart”.

ODPORÚČAME AJ:
Virtuálna realita od výrobcu mikroskopov
Elektronická tabuľa prenáša obraz do telefónu v priamom prenose
Lifestylové smartfóny pre mladých: Farebné a v troch veľkostiach
360-stupňová kamera pre športovcov nahrá všetko dookola
Takmer dokonalá kópia iPhone 6 stojí tretinu originálu

Komentáre