Technológie

Užitočné funkcie pre prehliadač Chrome, ktoré vám zjednodušia život

"Väčšina z nás na pripojenie k internetu používa prehliadač Chrome. Vedeli ste však, že sa dá rozšíriť veľmi podobne, ako mobilný systém Android? "

Erik Stríž, 28. júla 2016 15:00
Krásne rozhranie Infinity New Tab Foto: Internetový obchod pre Chrome
Rozšírenia sú niečo ako aplikácie. Internetový prehliadač Chrome v tom nie je sám, možnosť inštalovať rozšírenia ponúkajú aj ostatné prehliadače, ale tie v Chrome sú často považované za najlepšie a najdostupnejšie. Plnia pritom rôzne funkcie, od úprav fotiek po vylepšenia webstránok v priamom prenose.

Rozšírenie OneTab vyčistí operačnú pamäť počítača tým, že všetky záložky prevedie do úhľadného zoznamu. Foto: Internetový obchod pre Chrome

OneTab

Stáva sa to asi každému z nás, že máme naraz otvorených niekoľko záložiek s webstránkami a tie nám potom zaberajú toľko operačnej pamäte v počítači, že ten začne pracovať pomalšie. Je jedno rozšírenie, volá sa OneTab, ktoré dokáže stlačením jediného tlačidla tieto záložky zredukovať, zároveň zachovať v podobe prehľadného zoznamu.

Funguje to tak, že funkcia OneTab ponechá v pamäti uloženú iba aktuálne zobrazenú záložku a obsah tých ostatných skrátka vymaže z pamäte. Ušetriť tak môžete až stovky megabajtov, ktoré sú potrebné napríklad pri úprave office dokumentov.

Odkaz na stiahnutie

Marker 2.0

Funkcia Marker je veľmi jednoduchá, avšak mimoriadne praktická a užitočná. Ak kolegom často posielate screenshoty obrazovky a pridávate k nim v samostatnom grafickom editore komentáre a zvýraznenia, potom Marker 2.0 určite oceníte.

Stačí pomocou jediného tlačidla zhotoviť snímku obrazovky (respektíve internetového prehliadača) a priamo v okne prehliadača pridať texty, kresby, šípky alebo smajlíky.

Existuje aj bezplatná verzia rozšírenia a keby ste chceli používať všetky funkcie, môžete si za malý poplatok zakúpiť prémiovú verziu.

Odkaz na stiahnutie

Funkcia PanicButton dokáže v momente zatvoriť všetky záložky, ktoré nechcete ukazovať šéfovi. Foto: Internetový obchod pre Chrome

PanicButton

Sedíte v práci a nemáte čo robiť, tak si prehliadate Facebooky, 9GAG, čítate vtipné komentáre na webe a v tom sa pri dverách zjaví šéf. S rozšírením PanicButton stačí stlačiť jediné tlačidlo a všetky záložky s nepodstatným obsahom sa razom zatvoria. Neskôr je ich možné obnoviť a pokračovať v neproduktívnej nude.

Odkaz na stiahnutie

Tmavý režim Darkness Foto: Internetový obchod pre Chrome

Darkness

Zdanlivo jednoduché rozšírenie, ktoré budete milovať. My sme si ho obľúbili natoľko, že nám možno v malom meradle pomáha chrániť zdravie. Presnejšie zrak, ktorý by sme bez tohto rozšírenia ničili večerným vypaľovaním bielymi obrazovkami počítača.

Rozšírenie Darkness dokáže zobrazovať Facebook, Google, Gmail a ďalšie v tmavom režime, teda prakticky bez použitia bieleho pozadia. Vďaka tomu sa tieto weby dajú pohodlne prehliadať aj večer v tmavej miestnosti bez toho, aby vám “ťahalo oči”.

Odkaz na stiahnutie

Skvelá funkcia Šetrič dát od Google Foto: Internetový obchod pre Chrome

Šetrič dát

Toto skvelé rozšírenie priamo od firmy Google je ideálne práve vtedy, keď pracujete na cestách a potrebujete spotrebovať čo najmenšie množstvo dát. Služba Šetrič dát je celkom zadarmo a funguje spoľahlivo.

Keď toto rozšírenie aktivujete, Chrome použije servery Google na kompresiu navštívených stránok pred ich stiahnutím. Vďaka tomu ušetríte celé desiatky či stovky megabajtov. Google neoptimalizuje ani neuvidí stránky, ku ktorým pristupujete prostredníctvom súkromných pripojení (HTTPS) alebo na kartách inkognito.

Odkaz na stiahnutie

Krásne rozhranie Infinity New Tab Foto: Internetový obchod pre Chrome

Infinity New Tab

Krásne rozšírenie, ktoré zmení úvodnú obrazovku vášho prehliadača Chrome. Táto funkcia dokáže dodať prehliadaču charakter vlastného používateľského rozhrania, v ktorom je priama možnosť vyhľadávania cez Google alebo Bing a s odkazmi na používateľom určené webstránky.

V pravej lište sa navyše môže zobrazovať niektorá z viacerých funkcií, napríklad aktuálne počasie pre vybranú lokalitu alebo spravodajský výber.

Odkaz na stiahnutie


Oveľa viac rozšírení nájdete na stránke Internetový obchod Chrome. Väčšina z nich je celkom bezplatných, za iné zaplatíte zopár eur. Nie všetky sú celkom praktické, ale ak medzi nimi nájdete aspoň jednu takú, ktorá vám pomôže pracovať o niečo efektívnejšie a produktívnejšie, potom stojí za to prezrieť si ponuku obchodu.



ODPORÚČAME AJ:
Poznáte temné zákutia internetu, ich nástrahy i pozitíva?
Vedci STU navrhli inteligentnú zásuvku, ktorá pomôže šetriť energiu
Budeme musieť tolerovať esemeskovanie aj v kinách?
Kybernetických útokov pribúda, vraj ich je až 5-krát viac ako vlani
Nerozumiete Snapchatu? Asi preto, že starnete
Umelá inteligencia rieši problémy ľudí už dnes. Aj tie s pokutami

Komentáre