Technológie

VIDEO: Pivo z 3D tlačiarne? Americkí vedci vedia, ako na to

"Bioreaktor ponúka lacnejšiu a účinnejšiu metódu na kvasenie piva. A takisto možno aj jednodňových liekov"

Tablet.TV, 22. júla 2017 10:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Vedci z univerzity v americkom meste Seattle vynašli novú a jednoduchšiu metódu na výrobu piva - pomocou 3D tlačiarne. Bioreaktor, ktorý vyrobia týmto inovatívnym spôsobom, ponúka lacnejšiu a účinnejšiu metódu na kvasenie piva. A takisto možno aj jednodňových liekov. 3D-vytlačený bioreaktor vytvoria iba za päť minút, hoci má schopnosť pokračovať vo fermentácii celé mesiace. Otvárajú sa tak nové možnosti na prípravu alkoholického nápoja a takisto potenciálne aj vývoja nových liekov.

Bioreaktorová kocka je vytlačená v tenkých mriežkových vrstvách predtým, ako sa hydrogél vytvrdí ultrafialovým svetlom tak, aby si zachoval svoj tvar. Na výrobu piva výskumníci používajú takúto kocku hydrogélu, ktorý obsahuje aj kvasinky. Každá kocka má objem približne 1 kubický centimeter. Po vytlačení sa umiestnia do glukózového roztoku kvasinky a premenia roztok na alkohol. V súčasnosti 3D kocky môžu kvasiť viac ako štyri mesiace.

Ak by tento proces niekedy povýšili na priemyselnú úroveň, mohol by nahradiť dávkové spracovanie používané v dnešnom fermentačnom procese. Takéto využitie 3D tlačiarne by sa v budúcnosti mohlo stať priemyselnou technológiou pri výrobe piva. Výskumníci vraj už rokujú s potenciálnymi partnermi.



ODPORÚČAME AJ:
Je to pravda, že je na Zemi viac stromov ako hviezd na nebi?
Súkromná bezpilotná raketa úspešne vyniesla satelit na obežnú dráhu
Najčudnejšie vynálezy histórie alebo nie každá inovácia je aj dobrá
Skúšobná kabínka pri nakupovaní cez internet? Niektorí uvažujú takto

Komentáre