Technológie

Drony nie sú iba pre filmárov a nadšencov, armáda má s nimi plány tiež

"Ešte v októbri minulého roka Pentagon úspešne otestoval použitie malých dronov ako automatizovaných vojnových zbraní. "

Erik Stríž, 24. marca 2017 14:00
Drony sa volajú Perdix a Pentagon pracuje na ich vývoji od roku 2013. Na fotografii sú drony označené zelenými symbolmi, ciele červenými. Foto: Popular Science
Takmer ich nie je vidieť, sú rýchle a obratné, dokážu lietať celkom autonómne a plniť prakticky akékoľvek úlohy, ktoré im človek zadá. Drony sa v armáde používajú už dnes a vyzerá to tak, že ich potenciál nemienia štáty zúčastnené v ozbrojených konfliktoch podceňovať. Práve naopak, využitie dronov vo vojne by mohlo byť práve tým, čo sa označuje ako vojna 21. storočia.

Využitie dronov vo veľkých množstvách neznamená, že sa nová vojna povedie bez strát na životoch alebo bude prebiehať výhradne medzi robotmi a strojmi. Drony sú v tomto novom prípade využívané ako univerzálne nástroje so širokou paletou úloh, ktoré nevylučujú kontakt s človekom.

V októbri minulého roka Pentagon otestoval dovedna 103 malých dronov súčasne, vypustil ich zo stíhačiek F/A-18 Hornet podobne, ako sa z nich zhadzujú bomby. Tieto drony sa volajú Perdix a Pentagon pracuje na ich vývoji od roku 2013, pričom súčasný test využil ich už šiestu generáciu.

Nové drony je ťažké pozorovať, pretože sú veľmi malé a rýchlo sa pohybujú, ich správanie môže byť pre nezávislého pozorovateľa celkom nepredvídateľné. O tom, že ich nie je možné ani lepšie nafilmovať na kameru, svedčí aj priložené video od televízie CBS, ktorá o dronoch pripravovala 60-minútový dokument.


Zdroj: The Pentagon's new drone swarm heralds a future of autonomous war machines (PopSci, Dailymotion)

Nelichotivou kuriozitou armádnych dronov je, že vedia lietať iba 20 minút. Misie, na ktoré budú vypúšťané, teda musia byť vykonané v extrémne krátkom čase, aby sa drony stihli vrátiť späť na základňu pre výmenu batérií.

Nech už je reč o technologických inováciách pre armádne účely, podstatou každého vojenského konfliktu vždy bol a tiež bude boj ľudí medzi sebou. Jednotlivci s výbavou za tisíce eur stoja na rôznych stranách konfliktu, pričom plnia očakávania politikov, obchodníkov a prizerajúcej sa verejnosti pomocou hrubého násilia. Prítomnosť dronov a akejkoľvek novej technológie je doplnením už aj tak vyspelej technickej vybavenosti, ktorá v minulosti priniesla napríklad rozvoj lietadiel, neskôr rakiet a napokon podnietila vesmírny výskum “v teréne”.


Zdroj: The Pentagon's new drone swarm heralds a future of autonomous war machines (PopSci)


ODPORÚČAME AJ:
Supermateriál vyrobený z kuchynského oleja. Aj to je veda
Moodo umožní kontrolovať vône v domácnosti cez smartfón
Kancelársky papier bude modrý a tlač dočasná, v Číne sa deje revolúcia
Aké technologické inovácie nás čakajú do roku 2050?

Komentáre