Technológie

Výhľad len pre silné žalúdky: Toto je lietanie budúcnosti

"Novátori v leteckom priemysle ohúrili futuristickou víziou. Prinášajú vzrušujúci zážitok. Buď sa pobijete o miesto pri okne, alebo vás čaká brutálna nočná mora. Nič pre slabé žalúdky. "

Romana Juhásová, 1. novembra 2014 8:00
Foto: screenshot youtube.com


Anglická spoločnosť pre inovácie plánuje skonštruovať vnútro lietadla z ultraľahkých inteligentných obrazoviek, ktoré umožnia nebeské panoramatické výhľady. "Užite si cestu, nielen destináciu," vyzýva.

Spoločnosť nedávno vypustila do sveta video, v ktorom načrtáva budúcnosť moderného lietania. Ako dojem stroja zo skla vzniká? Ľahší a tenší trup lietadla bude pozostávať z OLED displejov napojených na kamery pripevnené na vonkajšiu konštrukciu.

Pasažieri si tak kedykoľvek môžu premietnuť vonkajšie dianie na multifunkčné obrazovky, ale aj podľa vlastného želania surfovať na internete, pozerať obľúbené filmy, či v prípade únavy zariadenie úplne vypnúť. Koncept je údajne možné premeniť na realitu v priebehu desiatich rokov.

Menej paliva, menej znečistenia


Myšlienka je nielen vzrušujúca, ale najmä ekologická. Cieľom je stroj odľahčiť, a tým znížiť spotrebu paliva, náklady a taktiež produkciu oxidu uhličitého. S pokojnejším svedomím môžu cestovať aj ochrancovia životného prostredia. "Rozprávali sme sa s ľuďmi z leteckého priemyslu a pochopili sme, že je tu potreba odobrať lietadlám z hmotnosti," vysvetľuje zástupca spoločnosti Jon Helliwell.

Plášť lietadla bude nielen ľahší, ale i tenší, čím sa zväčší priestor pre pasažierov a priamou úmerou aj ich komfort. Pohodlie si ale pravdepodobne nedoprajú cestujúci trpiaci klaustrofóbiou, vzhľadom na neprítomnosť akýchkoľvek okien, a tým pádom aj prirodzeného svetla.


ODPORÚČAME AJ:
Najziskovejšie hry na mobil denne zarobia viac ako milión eur
Je používanie hands-free v aute bezpečné? Zistili sme ako to je
Netradičná služba: Po smrti môžete cestovať okolo sveta
BERGEN: Nórska rozprávka za siedmimi horami
Univerzálny, no všade iný: Viete aký chlieb jedia ľudia vo svete?

Komentáre