Zdravie

Ak dieťa bez ortopedického problému bolia nohy, môže mať leukémiu

"Na Slovensku pribudne podľa štatistík ročne asi 40 nových prípadov leukémie. Najpočetnejšou z nich je akútna lymfoblastická leukémia (ALL), ktorá sa objavuje zhruba v 30 prípadoch."

TASR, 30. mája 2015 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Ak je dieťa bledé, unavené, často sa mu tvoria modriny alebo má infekciu bez reakcie na antibiotiká, môže mať leukémiu. Ide o príznaky pri nedostatku červených krviniek, ktoré produkuje kostná dreň.

"Pri takomto podozrení treba vyšetriť krvný obraz," povedala Alexandra Kolenová, prednostka Kliniky detskej hematológie a onkológie (KDHaO) Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (DFNsP) v Bratislave. Urobiť krvné testy je podľa nej potrebné aj v prípade, ak sa dieťa sťažuje na bolesť nôh a pritom nemá ortopedický problém.

Krvný obraz ukáže podľa Kolenovej veľa. "Ak je v poriadku a dieťa má infekciu, netreba sa obávať," uviedla. V prípade, že dôjde k zmene v krvnom obraze a lekár zistí podozrenie, urobí punkciu kostnej drene, ktorá definitívne chorobu potvrdí alebo vyvráti.

"Robí sa v celkovej anestézii, výsledok je známy do niekoľkých hodín," vysvetlila. Prvá diagnostika je podľa nej rýchla, trvá len deň. "A hneď v ten deň začíname dieťa aj liečiť," zhodnotila Kolenová.

Na Slovensku pribudne podľa štatistík ročne asi 40 nových prípadov leukémie. Najpočetnejšou z nich je akútna lymfoblastická leukémia (ALL), ktorá sa objavuje zhruba v 30 prípadoch.

Ročne tiež pribudne šesť až osem detí s akútnou myeloidnou leukémiou (AML) a maximálne dvaja pacienti s chronickou myeloidnou leukémiou. "Leukémie sa častejšie vyskytujú u chlapcov, nie je to však výrazný rozdiel," dodala.

Odborníci podotýkajú, že kým v minulosti deti na toto ochorenie zomierali, dnes už možno vyriešiť vyše 80 percent z nich.

ODPORÚČAME AJ:
Hrsť orechov denne spomalí rast rakoviny hrubého čreva
Nezabúdate na tváre? Neznesiete kávu? Možno máte superzmysly
Popoludňajší útlm? Porazte ho čokoládou
Schudnite so silou vôle... A s pár trikmi

Komentáre