Zdravie

Ako sa zmenili ľudské kosti? Výrazne k horšiemu

"Určite viete, že vediete iný život ako vaši predkovia. Ale napadlo vám, že sa od nich odlišujete aj telesne? Napríklad kosti nie sú výnimkou. "

Zuzana Lobotková, 27. mája 2015 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR - Michal Svítok
Sme rozhodne ťažší, než ľudia kedysi bývali. Zhruba dve tretiny dospelých trpia nadváhou alebo sú obézni. Ale naše kosti nie sú tak silné ako kosti našich predkov. V skutočnosti nie sú ani tak silné ako kosti našich najbližších žijúcich príbuzných – šimpanzov.

Sedavý životný štýl alebo strava?


Čo spôsobilo toto stenčenie kostry moderného človeka? Mohli by sme viniť náš posun od lovcov a zberačov k sedavému životnému štýlu alebo k zmenám v zložení stravy. Alebo by sme mohli hodiť vinu na modernizáciu, ukázať prstom na kočíky, automobily, lietadlá, vlaky a ďalšie príklady technologického pokroku, ktoré uberajú našim nohým pohybu.

Vedci pod vedením Christophera Ruffa, profesora v centre pre anatómiu a evolúciu na Johns Hopkins University, sa rozhodli zistiť, ktoré sily sú zodpovedné za stenčenie našich kostí. Použili vzorky kostí 1842 ľudí zhromaždených z celej Európy (spred 11 000 až 33 000 rokov) od paleolitu po 20. storočie. Zistili, že najväčší posun v pevnosti kostí prišiel s prechodom od lovca-zberača k poľnohospodárskemu spôsobu života. Prechod na usadlejší štýl života a trvalé bývanie mali dramatický vplyv na zmeny ľudskej kostry. Od tej doby kosti Homo sapiens zostali relatívne podobné.

Ruffov tím sa pozrel na dlhé kosti v nohách a pažiach. Akékoľvek zmeny v mobilite by sa s väčšou pravdepodobnosťou odrazili na kostiach nôh, zvlášť pri sile pohybu nôh dopredu a dozadu Tu sa najvýraznejšie ukazuje adaptácie na chôdzu, beh a všetky sily poskytované pohybom.
Na umeleckej snímke ilustrácie človeka heidelberského zo Sima de los Huesos, ktorý žil pred približne 400.000 rokmi. Foto: TASR/AP

Pred 10 000 rokmi sa ľudia postupne začali usadzovať v dedinách a prijali viac sedavý spôsob života, a nožné kosti odrážajú túto zmenu poklesom sily. Pohyb zo strany na stranu sa však zmenil minimálne. Kosti rúk sa veľmi nezmenili, čo naznačuje, že to nebola zmena stravy, ani nedostatok mobility, ktoré boli zodpovedné za tenšie kosti.

Posilnite si kosti


Tento pokles v pevnosti kostí dolných končatín zostal po celú doby železnej a rímskej éry konštantný. Pretrval až do 20. storočia. To znamená, že je urbanizácia a domestikácia koní na dopravu a vynález vozidiel mali len malý vplyv na pevnosť kostí moderného človeka.

To ale neznamená, že naše kosti nemôžu získať niečo zo svojej niekdajšej sily. Sila kostí je závislá na záťaži, a ako dôkaz slúžia hráči tenisu a basketbalu, ktorí majú výrazne silnejšie kosti paží. „Kosti majú stále schopnosť reagovať na silu, ktorú musia vyvíjať. Nejde o genetickú zmenu, pri ktorej by sa so slabšími kosťami nič nedalo robiť,“ uviedol pre time.com spoluautor štúdie doktor Cullum.

Ako sa teda môžete dopracovať k silným a pevným kostiam? Musíte sa pravidelne venovať cvičeniu so závažiami. Určite to stojí za námahu – odmenou vám bude lepšia odolnosť voči zlomeniu kostí či voči osteoporóze.
Zdroj: time.com

ODPORÚČAME AJ:
POZOR: Toto robia vysoké podpätky s vašimi nohami
Chcete žiť dlhšie? Jedzte viac syra
Preháňate to s emóciami? Možno ste to zdedili po rodičoch
Hrsť orechov denne spomalí rast rakoviny hrubého čreva

Komentáre