Zdravie

Alergia na beh? Je to naozaj reálne

"Môže to znieť ako perfektná výhovorka, aby ste nemuseli ísť cvičiť, ale ide o reálny problém."

Zuzana Lobotková, 10. februára 2016 12:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Alergia na behanie je skutočná vec - a veru nie je príjemná. Tím vedcov identifikoval genetickú mutáciu, ktorá je zodpovedná za zriedkavú formu telesnej reakcie, ktorá je vyvolaná vibráciami. Tento stav, známy ako vibračná vyrážka môže byť spustený tlieskaním rúk, utieraním rúk do uteráka alebo hrboľatou jazdou autobusom.

Vibrácie spôsobia, že sa objavia dočasné kožné vyrážky. Podporujú totiž uvoľňovanie zápalových chemických látok z mastocytov imunitného systému. Doktor Anthony Fauci, riaditeľ Národného ústavu pre alergie a infekčné choroby, pre dailymail.co.uk povedal: „Skúmanie vzácnych porúch, ako je vibračná alergia, môže priniesť dôležité informácie o tom, ako imunitný systém funguje a ako reaguje na určité spúšťače alergických prejavov.“

Trápia príznaky aj vás?


Spoluautor štúdie doktor Dan Kastner povedal, že štúdia podčiarkuje obrovský potenciál nových genomických techník. Okrem svrbivých červených fľakov na mieste vibrácií na koži, ľudia s touto alergiou môžu zažívať aj bolesti hlavy, únavu, rozmazané videnie alebo kovovú chuť v ústach. Symptómy zvyčajne vymiznú počas hodiny, ale môže dôjsť aj k niekoľkým epizódam za deň.

Vedci analyzovali tri rodiny. V rámci týchto rodín, niekoľko generácií skúsilo vibračnú žihľavku. Vibrácie spôsobia dočasné kožné vyrážky tým, že podporujú uvoľňovanie zápalových chemických látok z mastocytov imunitného systému. Bunky, ktoré sa nachádzajú v koži a ďalších tkanivách, uvoľnia histamín a ďalšie zápalové chemické látky do krvného riečišťa a susedných tkanív - čo je proces známy ako degranulácia.

Výskumníci merali hladinu histamínu počas epizódy vibračnej alergie. Úroveň v tele prudko vzrástla v reakcii na vibrácie a ustúpila behom jednej hodiny, čo naznačuje, že bunky uvoľnia ich obsah. Vedci tiež zaznamenali zvýšenú tryptázu, ďalší marker degranuláciu mastocytov v koži okolo postihnutej oblasti.

Dedičná alergia


To naznačuje, že normálne odpoveď na vibrácie, ktoré nespôsobuje príznaky u väčšiny ľudí, je prehnaná u pacientov s toumto dedičnou formou vibračnej alergie. Výskumníci zaznamenali príznaky prvej alergie v roku 1981. Získali vzorky DNA od 25 členov tejto rodiny. Následne skúmali DNA členov ďalších rodín, ktoré niesli príznaky tejto alergie.

Vzorky DNA zo všetkých troch rodín vedcom umožnili vykonať genetickú analýzu vrátane sekvencovania DNA u postihnutých a nepostihnutých členov rodín. Objavili jedinú mutáciu v géne ADGRE2 zdieľanú ľuďmi s vibračnou alergiou, avšak nie v nezasiahnutých ľuďoch. Vedci teraz plánujú študovať alergiu ďalej, s cieľom lepšie pochopiť reakcie tela a hľadať ďalšie mutácie génu ADGRE2.

ODPORÚČAME AJ:
Toto by ste mali vedieť o migréne
Stačí pár bobúľ hrozna na štíhly pás? Zistili sme, ako to je
Päť jedál, ktoré vo vás vyvolávajú hlad
Mrkva na dobrý zrak? Zabudnite
Zabudnite na med a citrón. Kašeľ vylieči čokoláda

Komentáre