Zdravie

Baktérie sú všade, dokonca aj vo vaječníkoch

"Dámske vajíčkovody a vaječníky boli kedysi považované za čisté od baktérií. Ukázalo sa však, že sa baktérie nevyhýbajú ani im. "

Zuzana Lobotková, 27. júna 2016 10:00
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP
Tieto mikroorganizmy žijú prirodzene aj v tejto časti reprodukčného traktu. A čo viac, zistenia naznačujú, že ženy s rakovinou vaječníkov môžu mať rôzne druhy škodlivých baktérií práve vo vajcovodov a vaječníkoch.

Sterilné? Rozhodne nie


V štúdii výskumníci analyzovali vzorky tkanív od 25 žien, ktoré boli po menopauze a mali podstúpiť chirurgický zákrok na odstránenie maternice, vajcovodov alebo vaječníkov. Niektoré pacientky mali rakovinu vaječníkov, a niektoré nie.

Vzorky boli získané za sterilných podmienok a boli okamžite zmrazené v kvapalnom dusíku, aby sa zabezpečilo, že neboli kontaminované baktériami počas odberu. Výskum viedla doktorka Wendy Brewsterová, riaditeľka University of North Carolina v Chapel Hill Centre a jej tím. Výskumníci použili genetické sekvenovanie na identifikáciu druhov baktérií vo vajcovodoch a vaječníkoch.

Výsledky ukázali, že baktérie boli aj v tejto časti reprodukčného traktu, a že tu existujú rôzne druhy baktérií. „Zistili sme, že horná časť reprodukčného traktu nie je sterilná, a že baktérie tu skutočne existujú,“ uviedol spoluautor štúdie Temitope Keku, profesor medicíny na University of North Carolina v Chapel Hill.

Zmena medzi baktériami


Štúdia tiež odhalila, že existujú rozdiely v baktériách u žien s rakovinou vaječníkov v porovnaní s baktériami u žien bez rakoviny. Avšak, je možné, že tieto rozdiely boli spôsobené náhodne a je potrebný ďalší výskum pre potvrdenie nálezu. Dôležité je tiež zistiť, či by baktérie v týchto miestach mohli mať vplyv na riziko vzniku rakoviny u žien. Je možné, že zmeny v baktériách nastávajú po tom, čo sa u pacientok rozvinula rakovina.

Ak sa majú potvrdiť zistenia odborníkov, vedci plánujú zopakovať svoju štúdiu vo väčšej skupine žien. Štúdia sa však pridáva k ostatným nedávnym dôkazom, že vajcovody a vaječníky nie sú sterilné. Tieto poznatky sa objavili už pred rokom pri výskume bakteriálnej kolonizácie v horných častiach ženského reprodukčného traktu.

Zdroj: livescience.com

ODPORÚČAME AJ:
Veľa soli aj málo soli škodí. Kde je rovnováha?
Vyvrátili sme desať mýtov o zuboch. Verili ste im aj vy?
Lysohlávky ako prísľub v boji s depresiou
Hospodárska kríza pravdepodobne zvyšuje počet úmrtí na rakovinu
Deti v bazéne? Takto ich môžete ochrániť

Komentáre