Zdravie

Objavte fontánu mladosti. Vedci zistili ako

"Ako si udržať kondíciu aj vo vyššom veku? Predsa pravidelne cvičiť. Starší ľudia, ktorí behajú, majú rovnaké množstvo energie, ako dvadsaťroční. "

Zuzana Lobotková, 26. novembra 2014 14:00
Bežci majú v porovnaní s chodcami lepšiu účinnosť svalov. Ilustračné foto. Foto: TASR


Fontána mladosti. Kto by ju nechcel objaviť? Vedcom sa to teraz podarilo. Nie je to však žiaden zázračný prameň, ale pohyb. Starší ľudia, ktorí cvičia niekoľkokrát týždenne, na to musia vynaložiť rovnaké množstvo energie, ako dvadsaťroční. Dôležitá je však aj forma cvičenia.

Výskumníci z University of Colorado, Boulder a Humboldt State University vybrali tridsať zdravých starších dobrovoľníkov okolo veku 69 rokov, ktorí v rámci cvičenia chodili alebo behali. Títo účastníci mali ísť na bežiacom páse pri rýchlostiach 2,5, 4,5 a 6,3 kilometra za hodinu, zatiaľ čo vedci sledovali ich spotrebu kyslíka a produkciu oxidu uhličitého. O výsledkoch informovali prostredníctvom time.com.
Seniori, ktorí sa venujú športu, sú v lepšej kondícii. Ilustračné foto. Foto: TASR - Dušan Hein

Ľudia, ktorí boli bežci, mali podobný energetický výdaj ako skupina mladých ľudí vo veku 20 rokov z predchádzajúceho výskumu. Avšak, tí starší muži a ženy, ktorí pravidelne len chodili, nemali rovnakú výhodu. Museli na pohyb vynaložiť o 22 percent viac energie, než mladí účastníci výskumu. Dôvodom môže byť, že bežci majú v porovnaní s chodcami lepšiu účinnosť svalov, alebo preto, že intenzívnejšie cvičenie môže lepšie vytrénovať telo.

To však neznamená, že chôdza neprináša zdravotné benefity. Výhodou je nižšie riziko ochorení, ako sú srdcové choroby a depresie. Aj samotní vedci tvrdia, že výskum by mal pokračovať. Budú sa snažiť odhaliť, či existuje prah intenzity aeróbneho cvičenia, ktorý je potrebný na udržanie energie na chôdzu samotnú. Tieto poznatky majú pomôcť pre prevencii niektorých degeneratívnych dôsledkov staroby.

ODPORÚČAME AJ:
Mýty a fakty ako zvýšiť svoje šance otehotnieť
Zabudnite na solárium. Na krásnu farbu pokožky existuje ľahší spôsob
Desať čudných fóbií, o ktorých ste doteraz nepočuli
Fajčíte? Pripravte sa na chronickú bolesť chrbta
Zabudnite na solárium. Na krásnu farbu pokožky existuje ľahší spôsob

Komentáre