Zdravie

Bez slnečných okuliarov nechoďte ani na krok, aj keď je zamračené

"Kto z vás by sa vybral na dovolenku bez opaľovacieho krému? Myslíte však aj na ochranu svojich očí pred škodlivými lúčmi?"

Zuzana Lobotková, 11. júla 2016 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR
Pre väčšinu ľudí sú slnečné okuliare skôr vecou módy ako spôsobom, ako chrániť svoj zrak. A napriek tomu sú vaše oči rovnako ohrozené slnečným žiarením ako vaša koža. Oči sú zraniteľnejšie ako povrch kože. Rovnako ako ultrafialového žiarenia (UV) žiarenie môže spáliť kožu a spôsobiť škodu v jej hlbších vrstvách, môže ublížiť aj zraku. V skutočnosti, odborníci sa domnievajú, že oči sú desaťkrát viac náchylné k poškodeniu, než koža.

Krátkodobé UV žiarenie môže spôsobiť zápal rohovky (priehľadné okienko v prednej časti oka) a spojovky (číry povlak na oko biela), čo spôsobuje dočasne rozmazané videnie. Dlhší čas strávený na slnku môže zapríčiniť fotokeratitídu – v podstate opálenie rohovky. To spôsobuje, že vás oči bolia a svrbia aj dva dni. Tento stav je viac pravdepodobný, ak ste v blízkosti vody, pretože jej povrch môže odrážať ďalšie UV lúče do očí.

Účinky slnečného poškodenia očí sú kumulatívne - takže zatiaľ čo bunky sa môžu liečiť, môže sa vybudovať aj trvalé poškodenie. Výsledkom môže byť sivý zákal, vekom podmienená makulárna degenerácia, keratopatia, pterygia ale aj rakovina oka. Včasné príznaky rakoviny kože sa môže objaviť aj v okolí očí v podobe škvŕn alebo vredov kože.

Východ a západ slnka? Žiadna romantika


UV žiarenie prichádza v dvoch hlavných formách: UVA, čo sú dlhé vlny, ktoré môžu prenikať do hlbších vrstiev tkaniva, a UVB, čo sú kratšie vlny absorbujúce sa bližšie k povrchu. UVA lúče, súvisia aj so starnutím pleti, môžu preniknúť rohovkou a poškodiť šošovku. Sú spojené so šedým zákalom a vekom podmienenou makulárnou degeneráciou. UVB lúče, ktoré spôsobujú spálenie pokožky a rakovinu kože, sú väčšinou absorbované rohovkou, ale môžu, rovnako ako UVA, spôsobiť šedý zákal.

Naše oči majú určitý stupeň ochrany od prírody - napríklad, inštinktívne žmúrime oči v jasnom svetle. Aj riasy a obočie do určitej miery znižujú množstva svetla, ktoré sa dostáva do oka. Ale prirodzená ochrana je obmedzená, ak lúče prichádzajú spred očí - čo robí z východu a západu slnka zlé správy. Štandardné pokyny pre ochranu kože znejú vyhnúť sa slnku, keď je vo svojom najvyššom bode na oblohe, teda okolo poludnia.

Oči sú však prirodzene zatienené na poludnie oblúkom obočia. Takže práve stúpanie a klesanie slnka . predstavujú najväčšie riziko. A nemyslite si, že ak hľadíte preč od slnka, sú vaše sú v bezpečí. Dokonca aj keď si čítate SMS správu, obrazovka odráža svetlo priamo vám do očí.

Dati a modré oči sú najviac ohrozené


Veľa ľudí chráni svoj zrak, no deti nie. A práve deti trávia viac času vonku a ich oči sú náchylnejšie k účinkom slnečných lúčov. V detstve je prejde viac UV žiarenia na sietnicu. Ako človek starne, šošovka žltne a tak prirodzene absorbuje viac UV žiarenia. To je dôvod, prečo je dôležité podporovať deti v nosení slnečných okuliarov. Ohrození sú viac aj ľudia s modrými očami, pretože majú menšie množstvo ochranného pigmentu melanínu v ich dúhovkách. To ich činí o niečo viac náchylné na poškodenie.

Môžu slnečné okuliare naozaj niečo zmeniť? Dôkazy z nedávnej štúdie na myšiach sú presvedčivé. Ukázalo sa, že myši vystavené UV žiareniu denne po dobu jedného týždňa, mali poškodenú rohovku a pokles videnia, ale myši s ochranou UV400 mali oveľa ostrejší zrak, zdravšie rohovky a menšiu úmrtnosť buniek.

Ak je leto, môžu byť až trikrát vyššie úrovne UV žiarenia než v iných ročných obdobiach, a to aj keď sa zdá byť oblačno. Ako všeobecné pravidlo znie, že keď svieti slnko po dlhšiu dobu dňa (a to aj v zime), mali by ste mať na očiach slnečné okuliare. Napríklad mraky znižujú množstva UV žiarenia o zhruba 10 percent. Nie všetky okná automobilov majú UV filtre, takže slnečné okuliare - ak ste vodič alebo cestujúci – sú viac než vhodné.
Ako si vybrať?

Spoľahlivé slnečné okuliare sú dodávané s ochranou proti UVA i UVB lúčom, zvyčajne s filtrom UV400. Hodnotu môžete skontrolovať tak, že na nich budete hľadať symbol „CE“, ktorý je znakom reálnej ochrany. Lacné okuliare sa touto značkou nepýšia. Ak na okuliaroch „CE“ nenájdete, je tu predpoklad, že nebudú poskytovať ľuďom ochranu.

Farba šošovky, či už je modrá, žltá, sivá alebo hnedá, nemá vplyv na ochranu proti UV žiareniu, ale zmení množstvo svetla, ktoré sa dostane do oka. Tmavšie sklá sú určite vítanejšie. Odtieň spôsobí, že sa zreničky rozšíria, aby prijali viac svetla, čo znamená, že oči by mohli absorbovať viac UV žiarenia, než keby nemali na sebe slnečné okuliare. Na rozdiel od starého opaľovacieho krému, ktorý sa môže stať menej účinným, nie je nutné vymeniť svoje staré okuliare za nové. Povrchové škrabance nepredstavujú hrozbu.

V prípade, že okuliare nesedia dobre, svetlo môže zasiahnuť vnútorné časti šošovky, potom sa odráža do oka. Štúdie ukazujú, že nepriame UV žiarenie môže byť významným faktorom spôsobujúcim poškodenie zraku. Treba, aby okuliare blokovali lúče zo všetkých uhlov, vrátane strán.

Prehriatie očí


Nedávny výskum ukázal smerom k novému škodlivému žiareniu - infračervené lúče, ktoré cítime ako teplo. Táto teória tvrdí, že infračervené lúče zvyšujú teplotu oka, v podstate ho „upečú“. A v dlhodobom horizonte táto expozícia môže prispieť k šedému zákalu, vredom rohovky a popáleninám sietnice. Zlou správou je, že oko nemôže detekovať infračervené svetlo ako teplé, ak prichádza v zamračených dňoch. Vtedy sa proste nespustí obranný mechanizmus mračenia sa. A slnečné okuliare majú len zriedkavo infračervenú ochranu.
Zdroj: Dailymail

ODPORÚČAME AJ:
Chrápete? Vďaka týmto jazykovým cvičeniam prestanete
Kŕčové žily môžu počas horúčav spôsobovať väčšie ťažkosti
ALKOHOL: Ako pôsobí na vaše telo a ako rýchlo sa po ňom spamätáte?
Záchranári varujú: Dávajte pozor na detské úrazy

Komentáre