Zdravie

Pozor na pneumatiku okolo pása. Ohrozuje vás na živote

"Pivné brucho, pneumatika, faldíky... Nazvite to akokoľvek, no z nadmerného množstva tuku okolo vášho pása nič milé nespravíte. Mali by ste zapracovať na tom, aby ste sa ho zbavili. "

Zuzana Lobotková, 22. decembra 2014 12:00
Takéto brucho vám môže spôsobiť zdravotné problémy. Ilustračné foto. Foto: TASR


Kým obezita bola dlho vnímaná ako riziko pre zdravie ako také, nový výskum ukazuje, že môže zapríčiniť dokonca aj zlyhanie srdca. Neočakávaná zástava srdca spôsobí, že sa zníži prietok krvi v tele, dokonca aj do mozgu. Často potom nasleduje okamžitá smrť. Informoval o tom Dailymail.

Americkí vedci chceli zistiť, či má na zdravie srdca vplyv aj rozloženie telesného tuku. Odhalili riziko, že práve pomer obvodu pása a bokov je kľúčový pri odhadnutí pravdepodobnosti zlyhania srdca. Tuk okolo pása obaľuje životne dôležité orgány, a preto je oveľa nebezpečnejší, než ten na stehnách a bokoch.

Koláče s mierou


Lekári z Medical Center v Minneapolise skúmali dáta takmer 15 000 mužov a žien stredného veku, teda vo veku medzi 45 a 64 rokov. Všetci mali riziko aterosklerózy. Lekári ich sledovali v rôznych obdobiach - v rokoch 1987-1989 a potom znovu 1990-1992, 1993-1995, 1996-1998 a 2011-13. Zahŕňalo to váženie, meranie výšky, obvodu pása a pomer pásu k bokom.
Nadváha neprospieva nikomu na zdraví. Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Samozrejme, za sledované obdobie došlo aj k úmrtiam. V priemere to bolo vo veku okolo 55-rokov, pričom dve tretiny z toho predstavovali muži. Nie je prekvapením, že tí, ktorí zomreli náhle práve kvôli srdcu, mali viac rizikových faktorov, ako je vysoký krvný tlak a vysoký cholesterol. Mali tiež vyššie hodnoty BMI, väčší obvod pása aj pomer pása k bokom.

Riziko náhlej srdcovej smrti sa spoja s obezitou všeobecne. A na rozdiel od BMI a obvodu pása, bol teraz pomer obvodu pása a bokov v úzadí. Ignorovali ho pri ischemickej chorobe srdca, cukrovke, aj pri krvnom tlaku, pričom toto sú najznámejšie rizikové faktory. Vedci si však ani teraz netrúfajú vyvodiť presné závery. Sú si však istí, že tuk v oblasti pása je zdraviu škodlivejší. Cez sviatky si teda dajte pozor na to, koľko zjete. Aby ste si do nového roka neniesli hrozivú pneumatiku okolo pása.

ODPORÚČAME AJ:
Najstarší prípad rakoviny je starý 4500 rokov
Budem mamou: Čo treba vyriešiť, ak chcete otehotnieť?
Týchto sedem potravín vás zbaví predvianočného stresu
Zabudnite na pyžamo! Spánok bez neho je zdravší
Chutia vám divné veci? Možno máte Pica syndróm

Komentáre