Zdravie

Budíte sa v noci? Povieme vám, prečo sa to deje

"Existuje len málo vecí viac frustrujúcich, než prebudenie sa v noci a nie a nie zaspať. Prečo ste sa prebudili? Dá sa prerušenia nočného spánku zbaviť?"

Zuzana Lobotková, 23. októbra 2015 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Okolo štvrtej hodiny ráno mnohí ľudia hľadia do tmy v stave paniky a úzkosti. Do istej miery to môže byť spôsobené stresovou reakciou. Nočné mory v tejto fáze REM spánku sú vraj odkazom na stres a traumu v bežnom živote. Ľudské telo si stanovilo vzory funkcií na celú noc – vrátane detoxikácie a budovania protilátok potrebných na ďalších deň. Prebudenie sa naruší tieto procesy a teda sa to odrazí na vašom zdraví.

Ach tie nočné mory


Medzi druhou a šiestou hodinou ráno prebieha spomínaná REM fáza spánku. Vtedy snívate a spracovávate psychologické problémy, ktoré sú dôležité pre dobré duševné zdravie. Prebudení prirodzene z REM spánku až ráno by vás mala sprevádzať energia a pozitívny výhľad na celý deň. Ale hodiny nespavosti alebo zlé sny môžu tento pocit odohnať.

Niektorí vedci sa domnievajú, že prebudenie počas nočného spánku je úplne prirodzené. Ale čo robiť, keď sa vám nedarí opäť zaspäť? Na príčine môže byť nerovnováha cukru v krvi z predchádzajúceho dňa. Často sú to extrémy od prílišného množstva cukru až po jeho minimum. Okrem toho na spánok vplývajú aj spracované potraviny, kofeíny a stimulanty.

Ak hladina cukru prudko poklesne, je tu mechanizmus, ktorý telo nakopne – dodá mu dávku adrenalínu. Ide o hormón signalizujúci nebezpečenstvo a útek. Zvýši sa nám tep, zbystria zmysly a v svaloch vznikne napätie. Do tohto stavu vás privedú napríklad nočné mory. Reálne obavy a stres môžu tento stav zhoršiť a viesť do začarovaného cyklu bdelosti. Nočné prebúdzanie sa môže byť spôsobené aj narušeným metabolizmom. Stres destabilizuje hormóny, ktoré vplývajú aj na vaše trávenie. Problémom je dokonca aj prílišná aktivita a priveľa stimulov neskoro večer.

Čo s nedostatkom spánku


Chronický nedostatok spánku zvyšuje chuť do jedla a znižuje pocit sýtosti, čo vedie k zvýšeniu telesnej hmotnosti. Okrem toho znižuje empatiu. V noci prebieha aj mnoho opravných procesov v celom tele. Narušenie spánku teda zle pôsobí na kvalitu pokožky , imunitný systém, schopnosť vyrovnať sa so stresom, vedie k predčasnému starnutiu a zvýšenému riziku chronických ochorení.

Serotonín je chemická látka s centrálnou úlohu v regulácii spánkového cyklu. Na večeru sa odporúčajú potraviny, ktoré túto látku obsahujú, napríklad banány, figy, mlieko, tuniak, morčacie mäso, celozrnné sušienky či jogurt. Hladina serotonínu sa zdvihne, aby nás upokojila vo večerných hodinách. Zo serotonínu telo vyrobí melatonín, hormón spánku. Ide o dôležitý antioxidant, a jeden z dôvodov, prečo dostatok spánku zabraňuje predčasnému starnutiu.

Sacharidmi nabité jedlo pred spánkom je pohroma. Ide o ťažko udržateľný zdroj energie, ktorý má na svedomí prebúdzanie sa a provokuje produkciu hormónu inzulín, aby dostal tieto cukry do buniek na energiu. Koláče a sušienky teda na večeru netreba mať – kvôli spánku aj zdravej hmotnosti. Zvoľte si radšej komplexné sacharidy, ktoré energiu uvoľňujú pomalšie – ovocie, ovos a celozrnné potraviny. Raňajky sú zvyčajne oslavované ako najdôležitejšie jedlo dňa, ale musíme vziať do úvahy celý deň. Poznáte to: „Raňajkujte ako kráľ, obedujte ako princ a večerajte ako žobrák.“

Pozor na alkohol a lieky


Alkohol veľa ľudí pokladá za rýchlu pomoc pri problémoch so spánkom. Tento efekt je produkovaný podnetom neurotransmiteru GABA (gama-amino-maslová kyselina), ktorý znižuje prebytok adrenalínu a upokojuje nervový systém. Túto kyselinu by malo byť telo schopné produkovať samé vo večerných hodinách, ale potrebuje pomoc horčíka. Nezabúdajte teda na zelenú listovú zeleninu, ryby, orechy a semená, ktoré horčík obsahujú.

GABA je produkovaný v našom mozgu v reakcii na alkohol, marihuanu alebo sedatíva. Avšak účinky sú krátkodobé a ak sú látky prijaté blízko pred spaním, môžu narušovať REM spánok a nakoniec znížiť schopnosť produkovať GABA prirodzene. Zaspávanie trvá asi sedem minúť, za čím nasledujú prílivové spánkové cykly. Ak zaspíte ihneď po uložení sa do postele, s väčšou pravdepodobnosťou sa budete v noci budiť.

Množstvo spánku je individuálne, či už potrebujete šesť alebo deväť hodín, sami cítite, keď ste oddýchnutí. Ak vstávate skoro, aj do postele choďte skoro. Hlavne telu doprajte pravidelnosť. Spite v tmavej tichej miestnosti, nezabudnite vetrať a myslieť pred spaním na niečo príjemné.
Zdroj: dailymail.co.uk

ODPORÚČAME AJ:
Budíte sa v noci? Povieme vám, prečo sa to deje
Aj školáci majú nárok na stres
Vznik rakoviny môže ovplyvniť aj životný štýl
Pomáha vám zubná niť? Zistili sme, ako to je
Kašeľ je obranným mechanizmom organizmu

Komentáre