Zdravie

Hrozí vám Alzheimerova choroba? Prezradí vám to spánok

"Spánok je pre telo aj aktívnu myseľ potrebný. Lekári však odhalili ďalšie riziko, ktoré jeho nedostatok znamená pre mozog."

Zuzana Lobotková, 15. júna 2015 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Doktori, ktorí sa zaoberajú štúdiom Alzheimerovej choroby, prišli na nový poznatok. Nesprávne spánkové návyky môžu viesť k tomuto vážnemu ochoreniu. Vyčítali to z jedinečného vzoru mozgových vĺn počas spánku. Odhalili, že v tomto procese vzniká viac proteínov, ktoré môžu viesť k zhoršenej pamäť.

Spánok je ako maják


Lekári študovali 26 starších dospelých so zdravou pamäťou. Zistili, že vyššie množstvo amyloidu, proteín zodpovedný zmeny v mozgu prítomné pri Alzheimerovej chorobe, sa spája s narušeným vzorcom hlbokého spánku. Ešte dôležitejšie je, že väčšie množstvo amyloidu a narušený spánok preukázateľne súvisia s horším výkonom pri jednoduchých pamäťových testoch.

„Nebol to len hlboký spánok, ktorý bol narušený, ale našli sme aj veľmi špecifický deficit elektrických signálov,“ povedal pre time.com doktor Matthew Walker. „Je to veľmi zvláštne a unikátne, takže dúfam, že to je tak špecifické, že nám to ponúkne presné odhalenie zmien spojených s Alzheimerovou chorobou,“ dodal.

Zdôraznil, že v tejto štúdii boli všetci účastníci po kognitívnej stránke zdraví, a výskumníci sa neusilovali odhaliť, či sa u nich neskôr objaví nepríjemná diagnóza. Ale skutočnosť, že hromadenie amyloidu sa spája s horším výkonom pri skúškach pamäti zdôrazňuje, ako skoro sa môže rozvoj Alzheimerovej choroby začať.

Jeden z faktorov, ktoré môžu prispieť k hromadeniu amyloidu, môže byť zlý spánok. „Spánok je skvelý maják, ktorý včasne varuje, vyšle núdzové volanie, aby upozornil na počiatky Alzheimera. Narušenie spánku prispieva k zmenám, ktoré tlmia spomienky,“ povedal doktor Bryce Mander z University of California.

Začarovaný kruh?


Vzťah medzi spánkom a amyloidom je pravdepodobne ako obojsmerná ulica. Veľa amyloidu zhoršuje spánok, a zase amyloid sa tvorí pri zlom spánku. Iné štúdie ukázali, že hlboký spánok môžu stmeliť spomienky, rovnako ako odbúra amyloid.

Čo to znamená je, že je možné spomaliť niektoré škody spôsobené nahromadeným amyloidom. Doteraz nebol spánok dostatočne docenený ako faktor dôležitý pri zachovaní kognitívnych funkcií aj vo vyššom veku.

ODPORÚČAME AJ:
Dvadsať prekvapivých spôsobov, ako si zlepšiť spánok
Negatívne myšlienky vás môžu zničiť. Zbavte sa ich
Skončí vaše manželstvo rozvodom? Takto choroby ovplyvňujú spolužitie
Neuveríte, akú mienku máme o svojich najlepších priateľoch

Komentáre