Zdravie

Desatoro pre zdravý metabolizmus

"Problém vysokého cholesterolu je najmä ten, že sa neprejavuje. "

Alena Klepochová, 20. júna 2014 6:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP


Cholesterol je všeobecne ponímaný ako strašiak a zlo, ktoré nás smeruje k vážnym srdcovo-cievnym ochoreniam a metabolickým poruchám. Nie je však cholesterol ako cholesterol. Delí sa na dva druhy - v ľudovej reči na dobrý a zlý cholesterol.

Cholesterol je látka nerozpustná vo vode, nachádzajúca sa čiastočne v bunkách a čiastočne v krvi. Keď hovoríme o „zlom“ cholesterole, bavíme sa o tom, ktorý nám koluje v krvi. Tento cholesterol, nakoľko nie je rozpustný, sa pohybuje v krvnom riečisku tak, že sa naviaže na transportné častice – lipoproteíny. Vďaka týmto LDL časticiam sa tento cholesterol dostáva do tkanív a začína sa usadzovať v stenách ciev, čím spôsobuje aterosklerózu.

Cholesterol, ktorý sa naväzuje na lipoproteíny s vysokou hustotou sa zase zvykne označovať aj ako „dobrý“ cholesterol. V normálnom, zdravom organizme tvorí asi štvrtinu podielu cholesterolu v tele. Cholesterol HDL je veľmi dôležitý, nakoľko funguje ako čistič – vychytáva LDL cholesterol z krvi, prenáša ho do pečene, kde sa ďalej metabolizuje a tým znižuje riziko aterosklerózy. To znamená, že ak máme zlý pomer HDL a LDL cholesterolu, HDL je znížený a LDL zvýšený, máme vysoké riziko, že nás bude trápiť ateroskleróza.

Zamyslite sa nad životným štýlom


Problém vysokého cholesterolu je najmä ten, že sa neprejavuje. Vysoký cholesterol je v podstate hodnota, nie choroba. Hladina cholesterolu nám však dáva informáciu o zvýšenom riziku vzniku ischemickej choroby srdca – angíny pectoris, srdcového infarktu – najčastejšej príčiny úmrtnosti u nás. Preto sa robia merania cholesterolu u pacientov, aby sa zachytili zvýšené hodnoty zavčasu, pacient má tak možnosť byť pripravený na riziká a má šancu zmeniť svoju životosprávu.
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Jediným prejavom zvýšeného cholesterolu je teda jeho zvýšená hladina v krvi. Následok zvýšenej hladiny je ukladanie cholesterolu na steny ciev – vzniká nám ateroskleróza.

Jednoznačne najjednoduchšou cestou na to, aby sme si dali do poriadku stav nášho cholesterolu, je v prvom rade zmena životného štýlu. Ako najdôležitejší faktor tu vystupuje zmena stravovacích návykov, jedálneho lístka, zníženie hmotnosti a najmä zvýšenie podielu pohybovej aktivity. Zmena týchto faktorov má veľký vplyv a význam, nakoľko pomáha jednoznačne a celistvo. Popri kvalitnej strave je vhodné aj doplniť ju o výživové doplnky na prírodnej báze.

Rovnako je veľmi užitočné si uvedomiť, že jedna z foriem cholesterolu je celkovo dedičná. Ak človek dostane vo svojej genetickej výbavy náchylnosť k zvyšovaniu cholesterolu, je v riziku už od detstva. V extrémnom prípade, ak zdedí náchylnosť po obidvoch rodičoch, stáva sa obeťou infarktu aj vo veľmi mladom veku.

DESATORO PRE ZDRAVÝ METABOLIZMUS
• Menej nasýtených tukov v strave /hlavne tuky živočíšneho pôvodu/
• Viac nenasýtených tukov /rastlinné oleje, orechy/
• Menej vyprážaných a fastfoodových jedál
• Viac vlákniny /celozrnné potraviny, ovocie, zelenina/
• Zníženie príjmu jednoduchých sacharidov
• Zníženie hmotnosti
• Pravidelný pohyb
• Menej alkoholu
• Nefajčenie
• Pozitívne myslenie

Komentáre