Zdravie

Muži znášajú choroby horšie, lebo nie sú ženy

"Asi každý už počul vtip, že smrteľná mužská choroba na šesť písmen je soplík. Avšak, mužská chrípka nie je len mýtus. Jej príčina je navyše zaujímavá."

Zuzana Lobotková, 22. októbra 2014 14:00
Muži vraj znášajú choroby horšie ako ženy. Foto: TASR -František iván


Ženy majú iné pohlavné hormóny než muži. A muži, hoci sú označovaní ako drsnejšie pohlavie, práve kvôli tomuto horšie znášajú choroby.

Nie je to len zveličená nádcha. Ide o slabší imunitný systém, práve kvôli nedostatku ženských pohlavných hormónov. Nedostatok estrogénu u mužov zvyšuje riziko vzniku zápalu pľúc a ďalších ochorení dýchacích ciest.

Koniec vtipom


Vedci z Harvardskej univerzity testovali vplyv bakteriálneho zápalu pľúc na myšiach. Infekciu im zaviedli priamo do pľúc. Profesor Lester Kobzík takto zistil, že samičky sú prirodzene odolnejšie voči ochoreniu. Ich zvýšená odolnosť bola spojená s enzýmom syntázy oxidu dusnatého 3 (NOS3), ktorý sa aktivuje uvoľnením ženského pohlavného hormónu estrogénu.

Vedci potom odstránili gén zodpovedný za produkciu NOS3 u samčekov aj samičiek myší. Zistili, že odstránenie tohto génu znamená, že samice myší boli aj teraz odolnejšie voči infekcii. Podaním malej dávky estrogénu samčekom aj samičkám boli vedci schopní vyliečiť aj závažné pľúcne infekcie. V budúcnosti by tieto znalosti mohli byť využité na posilnenie odolnosti voči bežným aj závažným pľúcnym infekciám a pri prevencii rozvoja chrípky do vážnejších zápalov pľúc. Takže, koniec výsmechu z mužskej chrípky.

ODPORÚČAME AJ:
Skúsenosť so smrťou: Lekári o nej zistili viac
Reuma je ochorenie na celý život
Zlé oblečenie a obuv rovná sa boľavá chrbtica
Ako dlho budete ešte žiť? Povedia vám to hodinky
Srdce a zuby? Súvisia spolu viac, než by ste si mysleli

Komentáre