Zdravie

KONTROVERZNÉ OCHORENIE: Chronickou únavou trpí milión ľudí

"Únava nie je len výhovorka, je to reálna diagnóza, s ktorou sa potýka mnoho ľudí. "

Zuzana Lobotková, 27. februára 2015 10:00
Ilustračné foto Foto: FOTO TASR - Ned T. Sahin *** Local Caption *** Zdeněk Urban
Chronická únava je kontroverzné ochorenie, ktoré mnohí pokladajú za ochorenie duševné. Ale chronický únavový syndróm je stav postihujúci aj telo, takže si vyžaduje nové pomenovanie. Takto ho začnú brať vážnejšie aj niektorí skeptickí lekári.

Zmena názvu


Odborníci volajú teda po zmene. Chronickú únavu chcú premenovať na chorobnú systémovú neznášanlivosť námahy. Tento názov prezrádza, že príznaky sa zhoršujú po námahe. Choroba postihuje milióny ľudí po celom svete. Jej charakteristickým znakom je trvalá a hlboká únava, a keď je zlý deň, stačí aj jednoduchá činnosť, aby ste museli zvyšok dňa stráviť v posteli.

Často je sprevádzaná problémami s pamäťou a ďalšími symptómami. Patria medzi ne bolesti kĺbov a svalov, paralyzujúce bolesti hlavy, potravinové intolerancie, bolesť v krku alebo zväčšené lymfatické uzliny a citlivosť na svetlo. Neexistuje však žiadna špecifická liečba.

Chronická únava nie je výplod pacientovej predstavivosti,“ povedala doktorka Ellen Wright Claytonová, „títo pacienti majú skutočné príznaky a zaslúžia si skutočnú starostlivosť."

Lekári pre stanovenie tejto diagnózy navrhli tri základné príznaky:


1. Únava a zníženie aktivity, ktorá trvá dlhšie ako šesť mesiacov.

2. Únava, ktorá sa zhoršuje po námahe.

3. Spánok vás nezbaví vyčerpania.

Mnoho pacientov navyše uvádza kognitívne poruchy, ako zahmlenie mozgu. Hovorí sa aj o ortostatickej intolerancii, a teda pacienti nevydržia dlho vo vzpriamenej polohe a symptómy sa zlepšia poležiačky.

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann


Čo tam po mene? Niektorí pacienti začali medzitým používať iný názov – myalgická encefalomyelitída. Nie všetci pacienti totiž majú bolesti svalov a mozgu alebo zápal miechy. Okrem zlepšenia diagnostiky by tieto novinky mali podnietiť ďalší výskum na pochopenie a liečbu ochorenia. Dokonca ani názov ochorenia nie je až tak dôležitý, hlavne, že sa zaužívalo slovo „ochorenie“ namiesto slova „syndróm“.

V minulom roku vedci zo Stanford University odhalili, že mozgy ľudí trpiacich na chronickou únavou sú výrazne odlišné od zdravých ľudí. MRI ukázalo, že celkový obsah bielej hmoty bol nižší. Druhým objavom bolo odhalenie abnormalít v určitej časti nervového traktu v pravej hemisfére mozgu. Tento trakt spája čelné laloky s tými spánkovými. Objavili tiež zhustenú šedú hmotu vo frontálnom laloku a temporálnom laloku.

Chronická únava teda nie je len dočasným vyčerpaním organizmu. Ide o naozaj závažné ochorenie, ktoré by mali brať vážne lekári aj pacienti. Pri správnej diagnostike by však mal byť život pacientov jednoduchší.

ODPORÚČAME AJ:
Počet chorých na rakovinu pľúc sa zvyšuje, nový liek už testujú
Vyhorenie je problémom aj psychológov, nie vždy si ho ale uvedomia
Test na hladinu cukru urobí už aj dočasné tetovanie
Nepodceňte zimu: Chrípka znova útočí, antibiotiká nepomôžu
Šálka kakaa pred spaním môže zlepšiť vašu pamäť

Komentáre