Zdravie

Prírodné sladidlá: Toto by ste o nich mali vedieť a dávať si pozor

"Chcete vedieť, ako si môžete užívať sladkú chuť, a to bez výčitiek, čo to spraví s vašou postavou? "

Zuzana Lobotková, 29. mája 2015 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR - Tomáš Doboš
Vyhýbať sa sladeným nápojom, jesť ovocie a zeleninu, sladiť medom alebo javorovým sirupom. To sú jednoduché rady. Vyhnete sa rafinovanému cukru a telu dodáte dávku antioxidantov. Je tu toho ale viac.

Sladké alebo radšej nie?


Ochutené nápoje sú sladené fruktózou alebo glukózou. Zaujímavé je, že fruktóza aktivuje v mozgu tie časti, ktoré súvisia s pocitmi odmenenia. Navyše je spúšťačom chuti do jedla.

Keď budete konzumovať glukózu, váš pankreas vylučuje inzulín, ktorý umožňuje bunkám používať ho na energiu. Inzulín tiež povie mozgu, že ste dostali palivo, ktoré telu stačí. Naopak, fruktóza nestimuluje sekréciu inzulínu, a tak mozog nestopne váš apetít.

Med, javorový sirup, melasa, čerstvé ovocie, a dokonca aj niektorá zelenina obsahujú fruktózu. To však neznamená, že by ste ich mali vylúčiť zo svojho jedálnička. Treba si však osvojiť pár tipov, ktoré budú držať chuť k jedlu pod kontrolou.
Foto: Webmagazin.sk

Kým ovocie je prirodzeným zdrojom fruktózy, dodá telu aj vlákninu, vodu, vitamíny, minerály a antioxidanty. Jedna šálka čučoriedok obsahuje asi 7 gramov fruktózy, spolu s 3,5 gramami vlákniny a niekoľkými hlavnými živinami. Pohár sladeného nápoja zas obsahuje asi 22,5 gramov fruktózy, bez vlákniny alebo živín.

Inými slovami, množstvo a forma fruktózy je vec, ktorú by ste mali sledovať. Ak máte obavy z fruktózy a chuti do jedla, držte sa čerstvého ovocia. Ak budete jesť sušené ovocie, nezabudnite, že porciu treba zmenšiť asi o tri štvrtiny oproti čerstvému. To isté platí aj pre šťavy.

Možno si radi dáte na raňajky ovocný smoothie alebo pohár pomarančovej šťavy. To je však priveľa cukrov. Úplne vám bude stačiť malý pohárik, o to koncentrovanejší na ovocie. Tak telu dodáte viac živín a udržíte cukry pod kontrolou.
Zdroj: time.com

ODPORÚČAME AJ:
Hrsť orechov denne spomalí rast rakoviny hrubého čreva
Chcete žiť dlhšie? Jedzte viac syra
Popoludňajší útlm? Porazte ho čokoládou
Dojčíte ešte svoje dieťa? Zistili sme, do kedy je to potrebné

Komentáre