Zdravie

Čo o vašom zdraví prezradí moč?

"Moč nenosíme k doktorovi len kvôli testom. Často stačí aj pohľad na farbu vášho moču, a odhalíte možnú diagnózu. "

Zuzana Lobotková, 11. marca 2015 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR
Každý odtieň farby moču - od jasne červenej, cez zelenú až po modrú – nám niečo prezradí o stave tela. Kľúčové však je pozrieť sa na farbu počas močenia, a nie keď už je moč v záchodovej mise. Tam sa zriedi s veľkým množstvom vody a výsledok je skreslený. Prípadne si odoberte vzorku, akoby ste šli k doktorovi.

Odpoveď sa skrýva v moči


Obličky majú dve hlavné funkcie - prvou je odfiltrovať toxíny von z tela, hlavne v moči. Druhým cieľom je rovnováha tekutín v tele. A keď premýšľate o farbe vášho moču, je dôležité mať na pamäti, ako ho jedlo, pitie a lieky môžu ovplyvňovať. Doktor Chris Steele pre Dailymail povedal: „Preháňadlo stmavuje moč. Premýšľate o tom, že veci, ktoré dáte do úsť, ovplyvňujú aj túto vec?“ Špargľa a potravinové farbivá zase môžu spôsobiť, že moč zmodrie alebo zozelenie.

Spenený moč môže byť varovným signálom, že jete príliš veľa bielkovín, a teda by ste ich príjem mali obmedziť. Môže to však byť aj dôsledkom infekcie v organizme. Číry moč je znamením, že prijímate dostatok tekutín. Príčinou však môžu byť aj močopudné lieky, ktoré vás nútia častejšie navštevovať toaletu. Diuretikami sú aj káva a alkohol.

Sýtožltý moč znamená, že ste dehydrovaný. Preto býva tmavší dopoludnia, keďže v noci veľa tekutín neprijímate. Príčinou však môžu byť aj pečeňové problémy, ktoré spôsobujú zožltnutie kože, očí a moču.

Riziková farba


Ale najdôležitejšie je dať si pozor na moč ružovej alebo svetločervenej farby. Spôsobuje ho buď strava – červená repa, černice, ríbezle a rebarbora – alebo infekcie obličiek, ktoré sa dostali až do močových ciest. Horšou možnosťou sú obličkové kamene a tou najhoršou je rakovina.

„Ale najčastejší dôvod pre červený moč je zápal močového mechúra - alebo infekcie močových ciest. To spôsobí prebytok krvi, ktorý sa z tela dostane práve v moči,“ upokojuje doktor Steel. Tmavočervený moč znamená vážnu dehydrovanosť alebo ochorenia pečene. Dávate si na pitný režim a farbu moču pozor aj vy?

ODPORÚČAME AJ:
So stresom pomôžu bojovať aj niektoré potraviny
Väčšina žltačiek má rovnaké príznaky, telu škodia rôzne
Hudbu počúvajte len hodinu denne, inak môžete ohluchnúť
Má vaše dieťa ADHD? Vieme, ako to zistiť
Toto ste nevedeli: Riziko mŕtvice zvyšuje aj dlhý spánok

Komentáre