Zdravie

Pozor na sladké: Fruktóza spôsobuje nebezpečné ochorenia aj depresie

"Fruktóza je prepojená s vážnymi modernými ochoreniami, ako je rakovina, srdcové choroby, vysoký krvný tlak, poškodenie obličiek, diabetes 2. typu a dokonca aj demencia. "

Zuzana Lobotková, 28. novembra 2014 8:00
Fruktózu nájdeme aj v zmrzline. Ilustračné foto. Foto: TASR


Cukor je sladký, no prináša skôr nepríjemnosti. O tom, že vám môže pridať na váhe sa vie, ale vedeli ste, že spôsobuje aj psychické problémy?

Strava s vysokým obsahom fruktózy u tínedžerov spôsobuje depresie, úzkosť alebo stres. Cukor totiž mení spôsob, akým mozog reaguje na podnety. Fruktóza je cukor prirodzene vyskytujúci sa v ovocí a zelenine, ale tiež sa pridáva do spracovaných potravín a nápojov - od sušienok po zmrzlinu.

Vedci najnovšie hovoria, že tiež stimuluje dráhy v mozgu, ktoré ovplyvňujú, ako človek reaguje na stres. Majú teda významný dopad na správanie. Informovali o tom prostredníctvom dailymail.co.uk.

Tieto účinky sú výrazné najmä v priebehu dospievania, keď sa stresová reakcia človeka len vyvíja. Ak je odpoveď na stres v tele príliš citlivá, tínedžerom hrozí, že vyrastú s vysokou citlivosťou na stres. Dlhodobé vystavenie stresu môže zvýšiť krvný tlak, oslabiť imunitný systém, zvyšuje riziko srdcového infarktu a mozgovej mŕtvice, prispieva k neplodnosti a urýchľuje proces starnutia.

Dôležité dospievanie


V rámci štúdie Constance Harrellová z Emory University v Atlante a jej tím podávali dospievajúcim a dospelým krysám buď štandardnú stravu, alebo s vysokým obsahom fruktózy. Po desiatich týždňoch krysy vystavili stresu. Dospievajúce jedince so stravou s vysokým obsahom fruktózy reagovali na stres inak a mali v tele aj viac kortizolu, stresového hormónu, než dospelé jedince.

To poukázalo na depresie a úzkostné správanie v reakcii na testy. Vedci zistili, že genetická dráha v mozgu, ktorá hrá kľúčovú úlohu v regulácii reakcie na stres, sa zmenila práve v dôsledku zloženia jedálnička. „Naše výsledky ponúkajú nové pohľady na spôsob, akým strava môže ovplyvniť zdravie mozgu a môže viesť k významným dôsledkom pre výživu a rozvoj dospievajúcich,“ vysvetlila dôležitosť výskumu Harrellová.

ODPORÚČAME AJ:
Zabudnite na solárium. Na krásnu farbu pokožky existuje ľahší spôsob
Pri užívaní antibiotík sú odolné baktérie hrozbou
Mýty a fakty ako zvýšiť svoje šance otehotnieť
Fajčíte? Pripravte sa na chronickú bolesť chrbta
Záhada svrbenia odhalená

Komentáre