Zdravie

Nedajte sa odradiť pachuťou grófky medzi sladidlami

"Ak sladíte bielym cukrom, nepotešíte odborníkov na výživu, ani svojho zubára. Nahraďte bielu klasiku."

Jana Holubčíková, 25. októbra 2014 8:00
Med sa používa ako sladidlo vo všetkých častiach sveta. Foto: TASR/AP


Kritici, ale aj mnohí vedci nazývajú rafinovaný cukor jedom. Prečo? Spôsobuje závislosť, prekysľuje organizmus, je nebezpečnejší ako tuk a urobí vám dieru v zuboch.

Viete čo je trstinová melasa?


Populárny a ľahko dostupný hnedý cukor má však od zdravej alternatívy ďaleko. "Bežne v potravinách sa najčastejšie vyskytuje biely rafinovaný cukor dodatočne zafarbený melasou, karamelom, či cukrovým sirupom. Jeho škodlivosť na zuby je rovnaká ako pri repnom cukre," povedal zubný lekár Matúš Ondrušek. Drahé hnedé cukry sa vyrábajú zo surovej trstinovej melasy a na rozdiel od bieleho majú väčší obsah minerálov.
Trstinová melasa je hustý, tmavý sirup so špecifickou chuťou a arómou. Obsahuje veľa vápnika, tiež železa, ale svojou chuťou nemusí vyhovovať každému.

Javorový sirup a med


Lahodnejšiu chuť má javorový sirup, ktorý pripomína karamel. Je bohatý na zinok a mangán. Podľa zubného lekára nie je ani ten priaznivý pre zuby.
Ako sladidlo môžete použiť aj javorový sirup. Foto: TASR/AP
Rovnako neobstojí pred zubárom ani med. Tomu však dáva zelenú odborník na výživu Igor Bukovský. "Nekupujte lacné náhrady medu, pretože síce obsahujú rovnaké množstvo cukru, ale takmer žiadne minerály, kyseliny, včelie enzýmy a prírodné arómy," dodáva.

Cukor z brezy


Ondrušek považuje za bezpečný pre chrup brezový cukor, nazývaný aj xylitol, ktorý sa chuťovo, ale aj vzhľadom od bežného cukru nelíši. Xylitol sa nachádza v dreve brezy. "Zabraňuje tvorbe plaku na zuboch, spomaľuje proces demineralizácie skloviny, podporuje remineralizáciu," vysvetľuje zubár.

Najhoršie sladidlá podľa Bukovského sú:
- hroznový cukor,
- fruktózový sirup,
- agávový sirup,
- aspartám (sladidlo, ktoré sa nachádza v mnohých sladených nápojoch)


Podľa Bukovského sa aj v tomto prípade treba brzdiť - xylitol môže vyvolať nafukovanie a hnačky. Nový sladký hit - kokosový cukor, ktorý sa vyrába z kvetov kokosu, prekvapí jemnou karamelovou chuťou. Má nízky glykemický index a odporúča sa pri diétach.

Lahodné sirupy


Na sladenie, alebo ako polevu, môžete s trochu lepším svedomím, ale v menšom množstve využiť aj rôzne druhy sirupov, ktoré neobsahujú pridaný cukor a sú sladké samé o sebe. Lahodnú chuť má slivkový, alebo datľový sirup, využívaný je aj agávový. Z obilninových si môžete vybrať z ryžového, kukuričného, špaldového, či jačmenného sirupu. Tieto sirupy sú vyrobené z koncentrovanej fruktózy a zubom dobrú službu neurobia. "Rizikové pre organizmus, ale aj zuby sú šťavy, džúsy ako koncentrát, odporúčam piť ich v malom množstve," dodáva zubár.

Najlepšia je stévia


Zubný lekár a odborník na výživu sa jednoznačne zhodujú, že najlepším prírodným sladidlom je stévia. Ide o nenápadnú rastlinku, ktorú objavili v juhoamerických pralesoch. Indiáni si ňou nielen sladili, ale využívali ju aj na liečenie viacerých chorôb.
Stéviu nazývajú aj grófka medzi sladidlami. Foto: TASR/AP
"Stévia potláča tvorbu zubného mikrobiálneho povlaku, zabraňuje zubnému kazu, nemá kyselinotvornú schopnosť, dezinfikuje," vymenúva pozitíva zubár. Bukovský považuje stéviu za grófku medzi sladidlami a najlepšiu nízkokalorickú náhradu cukru.
"Bezpečnosť stévie bola zhodnotená viacerými štúdiami, ktoré prebiehali asi 25 rokov," podčiarkol Bukovský. Ak však chcete sladiť stéviou, pripravte sa na jej zvláštnu chuť, až pachuť. Na trhu je dostupná vo forme sirupu, prášku, kvapiek a tabliet.

Toto sú najlepšie sladidlá:
- domáci med,
- javorový sirup,
- pravé hnedé cukry,
- trstinová melasa,
- stévia

A čo tak ovocie?


Sladké ovocie je bohaté na fruktózu, ktorá takisto zodpovedá za vznik zubného kazu. Odborník na chrup odporúča jesť ho radšej v prirodzenej forme, lebo okrem cukru obsahuje aj vlákninu, ktorá brzdí účinok cukru. "Za rizikové považujem ovocné šťavy, džúsy a nektáre a to aj tie čerstvé, či odšťavené doma. Nepite ich veľa," odkazuje aj odborník na výživu.

Tip od zubára:
Ak zjete sladké, nečistite si zuby hneď, vyčkajte asi 30 minút, pretože si môžete mechanicky poškodiť sklovinu. Odporúčam ale vypláchnuť ústa vodou na zneutralizovanie kyselín. Žujte tiež žuvačky bez cukru s xylitolom a to po dobu 5-10 minút, 2 až 3 x denne.


ODPORÚČAME AJ:
Október je mesiacom zdravých zubov. Staráte sa o tie svoje dobre?
Nie je cukor ako cukor a nie vždy sa z neho priberá
Červené víno ako bojovník proti akné
Skúsenosť so smrťou: Lekári o nej zistili viac

Komentáre