Zdravie

Krvné testy na depresiu? Vedci hovoria, že je to možné

"Rovnako ako u iných ochorení, aj pri depresii je pre zníženie utrpenia a pre nájdenie efektívnej liečby rozhodujúca skorá diagnostika. Najnovšie vedci tvrdia, že im v tom pomôžu krvné testy."

Zuzana Lobotková, 22. septembra 2014 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Vedci pod vedením Evy Redeovej na Northwestern Medicine zistili, že je možné testovať krv na depresiu a zistiť, ktorí pacienti budú mať najväčší prospech z behaviorálnej terapie. V krvi je 26 markerov, ktoré doteraz vedci spájali s depresívnymi stavmi u zvierat. Tieto poznatky aplikovali aj na ľuďoch a zistili, že markery sú prítomné aj u tých s ťažkou depresívnou poruchou.

Predpovedajú úspešnosť liečby


Doktorka Redeová svoju pozornosť zamerala na deväť markerov, ktorých hladina v krvi sa líšila medzi ľuďmi s depresiou a tými, ktorí depresiou netrpeli. Pacienti s depresiou následne pokračovali s kognitívno-behaviorálnou terapiou, ktorú vedci aj naďalej sledovali.

„Pri pohľade na krv pacientov pred začatím kognitívno-behaviorálnej terapie môžeme identifikovať vzory, ktoré nám hovoria, kto bude reagovať na liečbu a kto nie,“ povedala pre Time doktorka Redeová. Asi 60 percent liečených pacientov nezaznamenalo počas 18 týždňov ďalšiu depresívnu epizódu, ale zvyšok stále trpel depresívnymi epizódami, pričom došlo aj k zmenám troch markerov.

Tieto tri genetické faktory môžu byť predisponujúce faktory, ktoré znamenajú, že depresia sa skôr rozvinie tvárou v tvár stresu, úzkosti alebo traumy. Zostávajúcich šesť markerov smeruje k užitočným informáciám, ako je kolísanie hladiny cholesterolu a krvného tlaku, čo pomôže lekárom zistiť, koľko liečby alebo liekov pacient môže potrebovať.

Tieto genetické markery sú relatívne neznáme. Niektoré z nich sú známe v iných oblastiach vedy a medicíny, ale nikdy neboli spájané s depresiou. To znamená, že by mohli viesť k lepšiemu pochopeniu depresie a úspešnejšej liečbe. Odďaľovanie liečby predstavuje riziko, takže sa vedci snažia vyvinúť úspešný krvný test, ktorý depresiu dostatočne skoro odhalí.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Ako súvisí depresia s Parkinsonovou chorobou?
Depresia trápi stále viac ľudí, týka sa aj vás? Otestujte sa
ALS: Trúfli by ste si aj vy na vedro s ľadovou vodou?
Smrť Robina Williamsa a liek na ebolu
Jed ako liek proti rakovine
Je ebola hrozbou aj pre nás?

Komentáre