Zdravie

Ako súvisí depresia s Parkinsonovou chorobou?

"Tragická správa o smrti herca Robina Williamsa rozprúdila debaty o depresii. Okrem nej herec trpel stavmi úzkosti, ale aj Parkinsonovou chorobou. "

Zuzana Lobotková, 20. augusta 2014 14:00
Robin Williams Foto: TASR/AP Photo


Parkinsonova choroba pre pacienta znamená chvenie rúk, pomalé pohyby a zhoršenie držania tela a rovnováhy. Menej nápadné sú však iné príznaky, ako sú problémy so spánkom a s duševným zdravím. Parkinsonova aj Alzheimerova choroba sú pre pacienta vysiľujúce, no to nie je jedinou príčinou súvislosti s depresívnymi stavmi. Tie sú totiž častejšie u novodiagnostikovaných pacientov s Parkinsonovou chorobou, ako je tomu v bežnej populácii.

Ochorenia ruka v ruke, ale...


Asi 60 percent pacientov s Parkinsonovou chorobou vykazuje príznaky depresie a odhaduje sa, že až 40 percent pacientov s Alzheimerovou chorobou týmto duševným ochorením trpí tiež. Niektoré z týchto prípadov depresií môžu byť spustené rovnakými mozgovými abnormalitami, ako sú hormonálna nerovnováha či genetické mutácie, ktoré spôsobujú neurodegeneratívne ochorenie.

Mozgové ochorenia spôsobujú zápaly, menia hladiny hormónov a poškodzujú krvné cievy a neuróny v mozgu. Podľa doktorky Lisy Shulmanovej prepojenie nie je zatiaľ isté: „U pacienta s novodiagnostikovanou depresiou by mali lekári preskúmať riziko rozvoja ďalších neurologických problémov, no neexistuje žiadny dôkaz, že depresia je skutočne rizikový faktor pre Parkinsonovu chorobu,“ povedala pre health.com.

Vedci vedia, že depresia popri degeneratívnom ochorení mozgu predstavuje zhoršenie príznakov a ťažšiu liečbu. Napríklad pri Parkinsonovej chorobe to znamená neochotu podieľať sa na cvičení pri riešení problémov s pohybom. Bolo tiež preukázané, že ľudia s depresiou sa ťažšie sústredia, a to aj bez Parkinsonovej choroby. Samozrejme, že nie všetkým ľuďom s depresiou hrozí degeneratívne ochorenie mozgu, alebo naopak. Pri oboch diagnózach je však dôležité dodržiavať nariadenia lekára, aby pacient mohol viesť čo najnormálnejší život.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Smrť Robina Williamsa a liek na ebolu
Jed ako liek proti rakovine
Je ebola hrozbou aj pre nás?
Choroba potomkov kráľovnej Viktórie: Prenášajú ju zdravé ženy
Rakovina kože si nevyberá, chráňte sa na slnku aj v soláriách
Rakovina prichádza potichu, muži, zbystrite pozornosť
Počuli ste už o očných muškách?

Komentáre