Zdravie

Ako prinútite deti, aby zjedli zeleninu? Nechajte ich pohrať sa

"Mnoho detí roní nad tanierom so zeleninou krokodílie slzy. Vitamíny sú však dôležité, preto treba nájsť spôsob, ako dieťa primäť k správnej strave. "

Zuzana Lobotková, 28. januára 2015 14:00
Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa
Stavte na hru. Ale nie ako spôsob odmeny, ak vaše dieťa zje všetku zeleninu. Dovoľte mu zahrať sa ešte pred jedlom. Vedci totiž tvrdia, že hranie sa pred jedlom spôsobí, že deti zjedia o 54 percent viac ovocia a zeleniny.

„Hranie sa po jedle spôsobí, že sa dieťa náhli, aby sa mohlo ísť zabávať. To má za následok plytvanie ovocím a zeleninou. Ale, ak sa hrá pred obedom, k jedlu ide s apetítom a bez náhlenia. Je teda pravdepodobnejšie, že doje všetko – aj ovocie a zeleninu,“ uviedol doktor David Just pre dailymail.co.uk.

Správny čas na hry


Vedci sledovali žiakov vo veku šesť až dvanásť rokov v rôznych školách. V niektorých zaviedli pauzu po obede, v iných pred obedom. Následne sledovali, koľko ovocia a zeleniny vyšlo navnivoč, a teda koľko porcií skončilo v odpadkoch. Zaujímali sa aj o to, či každý žiak zjedol aspoň jednu porciu ovocia a zeleniny.

Po analýze dospeli k názoru, že v školách s časom na hry pred obedom, sa skonzumovalo o 54 percent viac ovocia a zeleniny. V druhom type škôl množstvo skonzumovanej zeleniny dokonca kleslo. A pritom nevyvážená strava znamená problémy s koncentráciou.

Pozitívne účinky


Zvýšená spotreba ovocia a zeleniny u malých detí môže mať pozitívne dlhodobé účinky na ich zdravie. Telo potrebuje vitamíny, minerály a vlákninu, inak hrozia ochorenia srdca, mŕtvica, niektoré druhy rakoviny a iné zdravotné problémy. Mnoho krajín sa preto snaží zaviesť pravidlá pre školy a jedálne, aby mali deti k dispozícii dostatok ovocia a zeleniny. Efektivita je však otázna, keďže mnoho detí tieto potraviny nezje alebo rovno vyhodí.

Mnoho štúdií však dokazuje, že deti so zdravou stravou, vrátane dostatočnej spotreby ovocia a zeleniny, majú na akademickej pôde lepšie výsledky. Je u nich o 41 percent nižšia pravdepodobnosť zlyhania pri testoch gramotnosti. Čo dodať – v zdravom tele, zdravý duch. Ale až po čase na hranie sa.

ODPORÚČAME AJ:
Nebojte sa tuku, môže vás ochrániť
Počet chorých na rakovinu pľúc sa zvyšuje, nový liek už testujú
BUDEM MAMOU: Takýto kompliment rozhodne tehotná žena neocení
Vyhorenie je problémom aj psychológov, nie vždy si ho ale uvedomia
Nepodceňte zimu: Chrípka znova útočí, antibiotiká nepomôžu

Komentáre