Zdravie

Dieťa so všami sa musí liečiť doma, pripomínajú hygienici

"Vši trápia deti podľa epidemiológov najviac na jeseň a v zime."

TASR, 19. decembra 2018 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR
Zbaviť detí vší musia rodičia, nie škola, pripomína Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave. Vši trápia deti podľa epidemiológov najviac na jeseň a v zime. Dieťa so všami by sa malo liečiť doma a nesmie navštevovať školské, predškolské alebo iné kolektívne zariadenie.

Ak sa vši objavia v materských školách či jasliach, je treba vydezinfikovať a vyprať matrace, posteľnú bielizeň i vydezinfikovať žinenky. "Platí zásada, že ak sa aj po odvšivení a následnej kontrole objavia čo i len u jedného dieťaťa vši, treba ho vylúčiť zo školskej dochádzky, až kým neprinesie potvrdenie od lekára, že už tento problém nemá," informovala hovorkyňa RÚVZ Bratislava Katarína Nosálová.

Vši a hnidy (zárodky vší) sú prejavom pedikulózy, parazitárneho ochorenia prenosného z človeka na človeka, ktoré nezanecháva imunitu. Po kontakte so zavšivavenou osobou môže dieťa opakovane dostať vši aj po predchádzajúcom odvšivení.

"Lekár, ktorý vysloví podozrenie alebo diagnostikuje pedikulózu v kolektíve, by mal ohlásiť hromadný výskyt tohto ochorenia na odbore epidemiológie regionálneho úradu verejného zdravotníctva," uviedol RÚVZ Bratislava. Ak rodič alebo zákonný zástupca zistí, že dieťa má vši bez návštevy lekára, má to ohlásiť zodpovednému pracovníkovi školy alebo škôlky, ktorú dieťa navštevuje.

Vši sa šíria v ľudskej populácii hlavne pri priamom styku, zväčša v kolektívoch, teda v rodine, v škole a škôlke, v ubytovniach. V menšej miere aj prostredníctvom rôznych predmetov, napríklad hrebeňov, čiapok, šálov, osobnou alebo posteľnou bielizňou.

"Ak sa vyskytnú vši v rodine, u dieťaťa a všetkých rodinných príslušníkov je nutné umyť vlasy šampónom proti všiam a hnidám dostupným na trhu presne podľa návodu výrobcu," radí odbor hygieny detí a mládeže a odbor epidemiológie RÚVZ Bratislava. "Dôležité je aplikovať túto kúru naraz a u všetkých členov rodiny. Po vykonaní dezinsekcie šampónom môže ísť dieťa ďalší deň do kolektívu. K zaisteniu spoľahlivého účinku je potrebné použitie šampónu po 14 dňoch opakovať."

Ďalej je nutné vyvariť, prípadne vyprať pri vysokých teplotách osobnú a posteľnú bielizeň. Čiapky, šatky, šály a iný odev, ktorý nie je možné vyvariť, prípadne plyšové hračky, ak s nimi prišla hlava dieťaťa do styku, treba vyprať minimálne v dvoch cykloch pri odporúčaných teplotách, dôkladne vysušiť, prípadne postriekať prípravkom na lezúci hmyz. Najlepšie je, aby každý člen kolektívu či rodiny používal vlastný hrebeň, uterák, čiapky a šály.

Komentáre