Zdravie

Dobrú chuť! Dnes podávame múdrosť

"Určite ste v živote zakúsili chvíle, keď ste sa potrebovali rýchlo naučiť nové veci. Škola či práca – vyžaduje sa od váš veľa. Tak sa učte rýchlejšie!"

Zuzana Lobotková, 27. júla 2016 14:00
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Roman Hanc
Asi vám niekto odporúčal vitamíny na posilnenie pamäti alebo podporu myslenia. Ale aj na tanieri sa vám môžu objaviť pomocníci. Posypte si škoricou cereálie a učenie vám pôjde jedna radosť. Nie je to len chutná korenina, ale aj skvelý pomocník pre vašu pamäť.

Múdre korenie?


Škorica nás vraj robí múdrejšími, lebo zlepšuje naše chápanie. Ak sa učíte len pomaly, toto dnes už bežné korenie, vám pomôže spracovávať nové informácie rýchlejšie ovplyvnením proteínov v mozgu. Zatiaľ je len málo známe o tom, prečo niektorí ľudia nechápu pojmy tak rýchlo, ako iní, alebo ako možno schopnosti mozgu zlepšiť.

Ale odborníci sa domnievajú, porozumenie spočíva v hipokampe - malá časť mozgu, ktorá vytvára, organizuje a ukladá veci v pamäti. Škorica by mohla byť použitá na pomoc ľuďom, aby boli inteligentnejší ovplyvnením rôznych proteínov v časti mozgu zodpovednej za pamäť a učenie. Pomalí študenti majú tendenciu mať menej CREB - proteín zapojený do pamäti a učenia - v ich hipokampe ako rýchlejší študenti. Majú tiež viac GABRA5 - proteín, ktorý zabraňuje novým informáciám dostať sa do mozgu.

Učte sa rýchlejšie – ako myši


Nová štúdia vypracovaná na Rush University Medical Center v Chicagu vykonaná na myšiach zistila, že škorica rozhodila hladinu proteínu u dobrých študentov. Myši v štúdii kŕmili mletou škoricou, ktorú ich telo premenilo na benzoan sodný, čo je chemická látka používaná v liekoch na liečbu poškodenia mozgu. Keď dostali benzoan sodný v otrubách, zvýšilo to u nich množstvo CREB a znížilo GABRA5. Tieto zmeny viedli k zlepšeniu pamäti a učenia u myší.

Profesor Kalipada Pahan, vedúci výskumník štúdie, povedal: „Toto bude jeden z najbezpečnejších a najjednoduchších prístupov ku konverzii slabých študentov na dobrých žiakov. Porozumenie mozgovým mechanizmom, ktoré vedú k zlému učeniu, je cesta k rozvoju účinných stratégií pre zlepšenie pamäti a schopnosti učiť sa.“ Výskumníci použili Barnesovo bludisko, čo je kruhové bludisko skladajúce sa z 20 dier, ktoré mali identifikovať myši s dobrými a zlými študijnými schopnosťami.

Po dvoch dňoch tréningu boli myši preskúšané na ich schopnosť nájsť cieľovú dieru. Potom boli testované po jednom mesiaci konzumácie škorice. Vedci zistili, že po konzumácii korenia myši považované za slabých študentov si zlepšili pamäť a učenie na úroveň podobnú tým s dobrými študijnými schopnosťami.

Profesor Pahan uviedol: „Úspešne sme použili škoricu na zvrátenie biochemických, bunkových a anatomických zmien, ktoré nastanú v mozgoch zle sa učiacich myší.“ Individuálne rozdiely v učení a vzdelávacej činnosti sú celosvetovým problémom. Preto sa rozhodli vedci túto problematiku naďalej testovať. Ak by sa im tieto výsledky podarilo úspešne aplikovať na slabších študentov, bol by to pozoruhodný pokrok.

Zdroj: dailymail.co.uk

ODPORÚČAME AJ:
Pravidelný režim znamená zdravšie deti
Dostali ste bozk od vášho psa? Pozor na baktérie
Koža si časté spálenie pamätá: Môže prepuknúť do onkoochorenia
Bez slnečných okuliarov nechoďte ani na krok, aj keď je zamračené
Chrápete? Vďaka týmto jazykovým cvičeniam prestanete

Komentáre