Zdravie

Diablova choroba paralyzuje svet

"Ebola je jednou z najnebezpečnejších nákaz, s akými sa ľudstvo vo svojich dejinách stretlo. Nakazilo sa ňou už vyše 10 tisíc ľudí, polovica z nich zomrela. "

Webmagazin.sk/TASR, 30. októbra 2014 12:00
Zdravotníci zabaľujú a odnášajú preč telo mŕtveho muža, ktorý zomrel na následky vírusového ochorenia eboly na ulici v libérijskej metropole Monrovia 12. augusta 2014. Foto: TASR/AP


Ide o vírusové ochorenie zo skupiny krvácavých - hemoragických - horúčok, ktoré útočí na ľudí a niektoré primáty. Pôvodcom eboly je filovírus ebola.

Tohtoročná epidémia vypukla v Guinei, ktorá ebolou doteraz nikdy nebola postihnutá, veľmi rýchlo sa rozšírila do urbánnych častí krajiny vrátane metropoly Conakry, a odtiaľ do susednej Libérie a Sierry Leone.

Prichádza náhle


Ebola má náhly nástup, sprevádzajú ju vysoké horúčky, bolesti v kĺboch, v oblasti brucha a hlavy. Častým symptómom je zvracanie, hnačky, zápal spojiviek, krvácanie - a to vonkajšie aj vnútorné - spočiatku cez tráviace ústrojenstvo, neskôr zo všetkých telesných otvorov. U nakazených dochádza aj k závažnému poškodeniu vnútorných orgánov, najmä pečene - patológovia, ktorí robili pitvy obetí eboly, deklarovali, že ich pečeň sa zmenila doslova na "krvavú kašu".

Liečba eboly je veľmi komplikovaná. Vírus prakticky nereaguje - alebo len veľmi málo - na známe virostatiká. Niekoľko vakcín je zatiaľ len v štádiu pokusov, aj keď viacero experimentálnych liekov bolo aplikovaných s úspechom. Úsilie na vyvinutie účinnej vakcíny však napreduje a do Švajčiarska v týchto dňoch prepravili prvú dávku experimentálnej vakcíny, aby ju testovali špecialisti WHO. Ak by aj testmi prešla, nezačne sa používať skôr ako na budúci rok.

Nebezpečné telesné tekutiny


Nákaza sa prenáša priamym stykom s telesnými tekutinami nakazeného človeka. Pre človeka sú nebezpečné aj pohreby obetí eboly, ak sa pozostalí dotýkajú tela a umývajú ho. Umývanie a prípravu tela na pochovanie v Afrike veľmi často zverujú tým najváženejším ľuďom v komunite. Ak pritom prídu do kontaktu s krvou zosnulého - a krvácanie sprevádza posledné štádium choroby - je veľké riziko, že sa nakazia. MSF sa v Afrike snaží upozorňovať na toto nebezpečenstvo, ale ľudia ich varovania prijímajú veľmi ťažko.

Stigmatizuje deti


Životy najmenej 5000 detí v západoafrickej Guinei priamo ovplyvnila ebola, v dôsledku ktorej asi tisíc z nich osirelo, uvádza Detský fond OSN (UNICEF). Pre dieťa je vždy pobyt v nemocnici strach naháňajúca skúsenosť. Pobyt v centre pre liečbu eboly, kde majú jediný kontakt s vonkajším svetom cez lekárov v ochranných odevoch, je pre nich jednoznačne traumatizujúcu. Priamy dotyk kože na kožu je vylúčený. Tváre sú skryté za silnými ochrannými okuliarmi, dvojitá vrstva masky sťažuje aj hlasovú komunikáciu. "Deti veľa plačú. Desia ich ľudia, ktorí k nim prichádzajú v skafandroch. Nechápu to," uviedol špecialista na infekčné choroby v nemocnici v metropole Konakry.

Na snímke z 11. augusta 2014 zdravotný pracovník vyšetruje pacienta vo vyšetrovacom stane na ebolu vo vládnej nemocnici v meste Kenema, asi 300 kilometrov od hlavného mesta Siera Leone Freetownu. Foto: TASR/AP


Mnohí Guinejčania nazývajú ebolu "diablovou chorobou", nielen kvôli jej až 70-percentnej úmrtnosti, ale tiež preto, že ničí medziľudské vzťahy, pretože sa prenáša dotykom s telesnými tekutinami chorého. Unicef označil ebolu za humanitárnu katastrofu.

Obchodníci zarábajú


Kým štáty sveta vynakladajú nemalé finančné prostriedky na boj s vírusovým ochorením ebola, niektorí vynaliezavci sa na tom snažia zarobiť. V kamenných i internetových obchodoch sa tak do ponuky dostali výrobky s motívom eboly alebo ňou inšpirované. Americká spoločnosť Giant Microbes napríklad slávi úspech s plyšovou hračkou v podobe vírusu ebola. Kus predáva po 8,95 eura. Firma ponúka aj plyšový vírus v obrej verzii za 24,95 eura a plyšovú verziu mikroskopickej vzorky eboly za 12,95 eura.

Obchodníci začali na smrtiacej chorobe zarábať. Foto: sbs.com.au


Veľkej obľube sa tesne pred Halloweenom tešil kostým podobný ochrannému odevu, aký si obliekajú ľudia pomáhajúci pri prevoze pacientov chorých na ebolu či dezinfekcii. Kostým pozostávajúci z dýchacej masky, ochranných okuliarov, celotelovej kombinézy, žltých čižiem a veľkých rukavíc, sa predáva za 79,99 dolára.

Hrozí ebola na Slovensku?


Podľa virológa Fedora Čiampora z Virologického ústavu SAV, ebola nemá predpoklady stať sa celosvetovou pandémiou. Dôvodom má byť spôsob prenosu, kontakt s chorým a jeho výlučkami. Ebola sa prenáša priamym kontaktom s krvou, slinami, močom, zvratkami, kontaktom so živými a mŕtvymi nakazenými ľuďmi a voľne žijúcimi zvieratami.

Ochorenie je viazané najmä na infikované opice či hlodavce, ktoré sa nenakazia, no chorobu rozšíria, vysvetlil virológ. Na Slovensku takéto ohniská nie sú, rozdielne od afrických krajín sú aj hygienické návyky a spôsob života. "Je málo pravdepodobné, že by sa ebola pri správnych protiepidemických opatreniach rozšírila," poznamenal.

Na snímke zdravotník postrekuje dezinfekčným roztokom mŕtvolu muža s podozrením na nákazu vírusom ebola na ulici v hlavnom libérijskom meste Monrovia v utorok 12. augusta 2014. Foto: TASR/AP


Na Slovensku môže byť jediným zdrojom nákazy iba infikovaný človek, ktorý sa dá veľmi jednoducho izolovať. Ministerstvo zdravotníctva a Úrad verejného zdravotníctva SR informovali, že na prípad pacienta s ebolou je štát pripravený. Slovensko nemá s krajinami postihnutými týmto vírusom priame letecké spojenie, na prevenciu voči šíreniu infekčných chorôb však vyzvalo letecké spoločnosti registrované na Slovensku.

Smrtiace epidémie


Ebola nie je prvým pandemickým ochorením, s ktorým sa ľudstvo stretlo. Na následky morovej epidémie zahynulo v 14. storočí 25 miliónov ľudí. V 19. storočí podľahli desaťtisíce ľudí cholere. V roku 1918 sa objavil vírus chrípky typu A(H1N1), infikovalo sa ním 500 miliónov ľudí. Na španielsku chrípku a komplikácie s ňou spojené v tom čase zomrelo 20 až 50 miliónov ľudí. V minulom storočí zabíjala aj ruská, hongkonská a vtáčia chrípka.

Pandemické ochorenia, ktoré po roku 2000 strašili svet


CHOLERA
2010 - V dôsledku epidémie cholery, ktorá vypukla v stredozápadnom regióne Nepálu, zomrelo 23 ľudí.
2011 - Tisícky ľudí ochoreli v Mozambiku. Venezuelské ministerstvo zdravotníctva potvrdilo 239 prípadov cholery v krajine. Epidémia cholery, ktorá vypukla v Somálsku si vyžiadala 85 mŕtvych a desiatky infikovaných ľudí. Cholere podľahlo v Konžskej demokratickej republike (KDR) 279 ľudí. Ďalších viac než 4000 sa týmto ochorením nakazilo. Rok od vypuknutia epidémie cholery na Haiti stúpol počet jej obetí na 6510, nakazilo sa vyše 460.000 ľudí.
2012 - V Konžskej republike zaznamenali 340 prípadov cholery.
2013 - Na Kube vypukla epidémia cholery, v troch provinciách zaznamenali 163 chorých. V štyroch mexických štátoch dostalo choleru už 159 ľudí. V Nigérii podľahlo cholere 75 ľudí.

AIDS, TBC (Tuberkulóza)
2001 - Podľa WHO v roku 2001 zomrelo na celom svete 14,7 milióna ľudí na rôzne infekčné ochorenia, z ktorých bolo 26 percent absolútne nevyliečiteľných. Najväčšími zabijakmi sa stali infekcie dýchacích ciest, AIDS, dyzentéria, tuberkulóza a malária. TBC a žltá horúčka sú na vzostupe v krajinách tretieho sveta aj naďalej.

CHRÍPKA A(H1N1) - tkz. PRASACIA CHRÍPKA
2009 - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) 11. júna 2009 vyhlásila pandémiu v súvislosti so šírením chrípkového vírusu A(H1N1). Išlo o prvú celosvetovú pandémiu chrípky za 41 rokov. WHO rozhodla vyhlásiť najvyšší šiesty stupeň pandemickej pripravenosti po mimoriadnom zasadnutí, na ktorom jej experti hovorili o náraste počtu nakazených v USA, Európe, Austrálii, Južnej Amerike a iných regiónoch. Pandémia prasacej chrípky bola najrýchlejšie sa šíriaca pandémia v dejinách a šírila sa po celom svete rýchlosťou, ktorá nemá obdobu. Počet potvrdených úmrtí na prasaciu chrípku od začiatku jej šírenia dosiahol celosvetovo najmenej 18.449, pričom postihol vyše 200 krajín a teritórií.

EBOLA
2001-2003 - Epidémia eboly vypukla koncom decembra 2001 v zalesnenom regióne Mekambo na severe štátu Gabon. Vírus sa rýchlo rozšíril aj do susednej Konžskej republiky. Ďalšie prípady sa objavili v Gabone a v Kongu. Počet obetí smrteľného vírusu ebola, ktorý koncom roka 2002 postihol štáty strednej Afriky, do 2. januára 2003 stúpol na 23. Usmrtí 90 percent nakazených.

2013-2014 - Epidémia eboly sa od decembra 2013 šírila v západnej Afrike. K októbru 2014 podľa zdrojov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) na ebolu celkovo ochorelo viac ako 10 tisíc ľudí.


ODPORÚČAME AJ:
Neuveríte: Najčistejšou súčasťou verejných toaliet je záchodová doska
Stráca sa vám čuch? Možno ste v ohrození života
Skúsenosť so smrťou: Lekári o nej zistili viac
Nedajte sa odradiť pachuťou grófky medzi sladidlami

Komentáre