Zdravie

Florence Nightingaleová: Žena, ktorá navždy zmenila zdravotníctvo

"Napriek tomu, že sa narodila v zámožnej rodine, neuspokojila sa s vtedajšou rolou ženy – manželky a matky, a vydala sa cestou pomoci chorým."

Alena Klepochová, 12. mája 2014 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš


Celý život zasvätila druhým a vďaka svojej odhodlanosti sa jej podarilo zmeniť navždy tvár zdravotníctva. Reč je o Florence Nightingaleovej, ktorá videla v dobročinnosti zmysel svojho života. Napriek tomu, že sa narodila v zámožnej rodine, neuspokojila sa s vtedajšou rolou ženy – manželky a matky, a vydala sa cestou pomoci chorým. Rodičia sa ju pokúšali od jej smerovania odhovoriť, avšak neúspešne. Časom tak dospela až k založeniu vlastnej školy pre ošetrovateľky a položila základy moderného ošetrovateľstva.

Florence Nightingaleová sa narodila 12. mája 1820 v Taliansku. Práve tento deň je v súčasnosti vyhlásený za Medzinárodný deň sestier, ako aj ošetrovateľstva. Rodičia jej dali meno podľa známej Florencie, keďže práve tam prišla na svet. Známa však neskôr bola nielen podľa mena, ale aj prezývky – hovorilo sa jej dáma s lampou. V roku 1854, počas krymskej vojny, bola povolaná ona a ďalších 38 sestier do britskej vojenskej nemocnice. Nightingaleová všetok čas venovala starostlivosti o vojakov. Vo večerných hodinách sa premiestňovala cez temné chodby nesúc lampáš. Vojaci ju preto začali nazývať "Dáma s lampou " alebo "Anjel na Kryme".

Dbala na čistotu


„Tam vznikla 830-stranová kniha - „Zápisky o armáde a nemocnici“, o reforme zdravotníctva, o nutných úpravách hygienických podmienok, tiež o dôležitosti čistého oblečenia a správneho stravovania. Zaviedla knižnice, učebne pre intelektuálnu stimuláciu a zábavu pacientov. Jej práca a starostlivosť vyvolala celosvetovú reformu zdravotnej starostlivosti,“ hovorí sestra pri lôžku na špecializovanom pľucno-onkologickom oddelení UNB Ružinov Svetlana Shubertová, ktorá sa jej životu venovala.

Nightingaleová zistila hrozné podmienky pre ranených. Blchy a hlodavce neboli ničím výnimočným. Pre chýbajúcu hygienu pacientov trápili nielen zranenia, ale aj týfus, chorela a hnačky. Odhalila, že viac vojakov umiera z nedostatočnej starostlivosti, než v boji. Za pol roka sa vďaka Nightingaleovej opatreniam znížila úmrtnosť vojakov zo šesťdesiat na dve percentá. Neskôr sa vďaka jej nápadom zmenil, respektíve vybudoval systém starostlivosti vo vojenských nemocniciach a pojem hygiena prestal byť neznámy.

Uznávaná odborníčka


Florence Nightingaleová očami sestry. Foto: Svetlana Shubertová
Ešte predtým, v roku 1853, bola predstavenou Ústavu pre starostlivosť o choré šľachtičné v Londýne. "Vďaka nej sa chod tohto zariadenia zmodernizoval. Navrhla výťah, ktorým dopravovali jedlo na určené poschodie, sama vymyslela signalizačné zariadenie od lôžka pacienta, vďaka nej bola teplá voda dostupná v celej nemocnici. Jej pravidlom bolo jednotlivé choroby separovať, a preto vytvárala pavilóny pre pacientov s rovnakými diagnózami," priblížila prácu svojej predchodkyne Helena Gondárová-Vyhničková, Sestra roka 2012.

Napísala viac ako dvesto kníh, článkov, správ a vyše dvanásťtisíc listov. Nightingaleová sa po Krymskej vojne stala sa konzultantkou pre reformu indického vojenského zdravotníctva. Úmrtnosť anglických vojakov v Indii bola najvyššia zo všetkých anglických posádok vôbec. Konzultantkou bola aj počas občianskej vojny v USA, vo francúzsko-pruskej vojne, vo vojne v Egypte a Sudáne aj v Južnej Afrike.

"V roku 1860 otvorila školu pre ošetrovateľky. Nebola síce prvá na svete, ale jej zameranie a spôsob výučby bol prevratný. Neskôr sa venovala aj problematike domáceho ošetrovateľstva a pôrodníctva. Bola prvá, ktorá oddelila v nemocniciach pacientov podľa jednotlivých diagnóz, ale aj fyzicky chorých od psychiatrických pacientov. Bola spoluzakladateľkou prvej dievčenskej vysokej školy medicíny v roku 1869. Nightingaleová ovplyvnila nielen moderné profesionálne ošetrovateľstvo, ale aj štatistiku. Ako prvá v histórii vytvorila a prakticky využila grafy a diagramy," zhrnula jej ďalšie životné úspechy Gondárová-Vyhničková.

Florence Nightingaleová zomrela 13. augusta 1910. Jej pohreb bol taký, ako si želala, skromný, rovnako ako jej život.

Komentáre