Zdravie

Hudbu počúvajte len hodinu denne, inak môžete ohluchnúť

"Sluch si treba chrániť – vyhýbať sa hlučnému prostrediu, inak oň môžete prísť. Najnovšie odborníci varujú, že je bezpečné počúvať hudbu len hodinu denne. "

Zuzana Lobotková, 6. marca 2015 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR
Svetová zdravotnícka organizácia odhalila, že miliardy mladých ľudí sú ohrozené stratou sluchu. Príčinou má byť počúvanie hlasnej hudby. Ľudia vo veku 12-35 rokov sa vystavujú nebezpečným úrovniam hlasitosti hudby na ich osobných audio zariadeniach alebo mobilných telefónoch. A asi 40 percent tínedžerov a mladých dospelých sa vystavuje škodlivým úrovniam hluku v nočných kluboch, baroch a na športových podujatiach.

Nebezpečné decibely


Hlasitosť nad 85 decibelov po dobu ôsmich hodín, alebo 100 decibelov po dobu 15 minút, predstavuje nebezpečenstvo. Svetová zdravotnícka organizácia odporúča, aby ľudia počúvali hudbu len hodinu denne, inak im hrozí poškodenie alebo strata sluchu.

Priemerné osobné audio zariadenie umožňuje rozsah medzi 75 a 136 decibelmi, zatiaľ čo ľudia sa zvyčajne rozhodnú nastaviť hlasitosť medzi 75 a 105 decibelov. V nočných kluboch a baroch môžu byť priemerné hladiny akustického tlaku v rozmedzí 104 až 112 decibelov. Na živých koncertoch je toto číslo vo všeobecnosti vyššie.

Obavy sa rozširujú o rastúce vystavenie hlasitým zvukom v rekreačných zariadeniach, ako sú nočné kluby, diskotéky, krčmy, bary, kiná, koncerty, športové podujatia a dokonca aj fitness centrá. S popularizáciou technológie ľudia počúvajú hudbu z prehrávačov nebezpečne nahlas a dlho. Pravidelné vystavovanie hluku môže byť príčinou straty sluchu.

Chráňte svoj sluch


Kým krátkodobá expozícia môže spôsobiť dočasnú stratu sluchu alebo hučanie v ušiach, dlhodobé pôsobenie môže nasledovať trvalé poškodenie, až nenávratná strata sluchu. Okrem toho sú rizikové aj cukrovka, vystavenie sa cigaretovému dymu a genetické predpoklady.
Dopad to môže mať na rozvoj reči u detí, ako aj spôsobiť poruchy učenia, úzkosti a poruchy pozornosti. Odborníci stanovujú riziko straty sluchu meraním troch faktorov, aby určili bezpečnú mieru počúvania. Sú to intenzita, alebo hlasitosť, dĺžka počúvania a ako často človek hlučnú hudbu počúva.

Odborníci načrtli niekoľko opatrení, ktoré môžu ľudia robiť, aby si ochránili sluch. Zahŕňa to nosenie štupľov do uší, krátke prestávky v počúvaní hudby, vyhýbanie sa hlasným zvukom a obmedzenie každodenného používania osobných audio zariadení. Čo z toho začnete pre svoj sluch robiť vy?

ODPORÚČAME AJ:
Transplantácia ľudskej hlavy? Vraj nič nemožné
Chcete byť bystrozrakí? Nové šošovky vám dajú superzrak
Diéty nie sú pre každého. Bežci by sa im mali vyhnúť
Zdriemnite si, pomôže to vášmu zdraviu
Pravidelné prehliadky znamienok môžu zachrániť život

Komentáre