Zdravie

Počas jesene sa treba o pokožku viac starať

"Slnečné lúče už nie sú také intenzívne a telo produkuje tohto vitamínu menej."

TASR, 25. septembra 2016 12:00
Starostlivosti o pokožku treba na jeseň venovať väčšiu pozornosť ako v lete. Foto: TASR/Milan Kapusta
Jesenné počasie môže mať podľa lekárov nepriaznivý vplyv na ľudskú pokožku. Podieľajú sa na tom teplotné výkyvy, chlad a úbytok vitamínov. Pokožka tak predčasne starne.

"Ľudia, a najmä tí starší, potrebujú v tomto období väčšie množstvo vitamínu D. Jesenné slnko však už ako jeho zdroj nestačí," povedal lekár Tomáš Kampe.

Slnečné lúče už nie sú také intenzívne a telo produkuje tohto vitamínu menej. Kampe ho preto odporúča prijímať cez potraviny či doplnky stravy. "Na vitamín D je napríklad bohaté mlieko, mastné morské ryby, vaječné žĺtky, hovädzia pečeň, chlieb alebo cereálie," uviedol.
Jesenné počasie môže mať podľa lekárov nepriaznivý vplyv na ľudskú pokožku. Foto: TASR/AP


Citlivá je podľa neho najmä zrelá pleť, malo by sa jej preto dopriať intenzívnej starostlivosti. Venovať zvýšenú pozornosť by podľa lekára mali najmä ženy už po 30. roku života.

"Prirodzené schopnosti kože sa začínajú meniť, je náchylnejšia na zničenie. Ubúda jej prirodzený maz, odumierajú kolagénové vlákna, znižuje sa hladina hormónov ovplyvňujúce regeneráciu, pevnosť a pružnosť pokožky," informoval Kampe.

Ženám môže pomôcť vhodná kozmetika bohatá na lipidy. Hebkosť dodá pokožke šípkový olej či olej z pistáciových jadierok. "V kozmetike pre zrelú pokožku je dôležitá tiež prítomnosť ceramidov a kyseliny hyalurónovej, ktorých vplyvom sa zjemňuje zvrásnená koža," poradil.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Zdravá desiata obsahuje celozrnné pečivo, syry či ovocie
Malí onkopacienti vedia o ochorení veľa, netreba im zatajovať pravdu
Vitamín D v pilulke znižuje hrozbu astmatických záchvatov
Starajte sa o svoje srdce, tu je niekoľko tipov

Komentáre