Zdravie

Tušili ste, že kúpanie sa pre améby môže skončiť aj smrťou?

"Ohrození sú najmä plavci, ktorí nosia kontaktné šošovky. "

Alena Klepochová, 24. júla 2014 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta


Letné kúpanie sa ľahko môže zmeniť na boj o zdravie či dokonca o život. Problémy môžu spôsobiť miskroskopické organizmy améby, netreba preto podceňovať výber miesta na kúpanie. Ak sa totiž tieto mikroorganizmy dostanú do tela človeka, spôsobujú zápal rohovky, ale aj zápal mozgových blán. V prvom prípade hrozí strata zraku, v druhom smrť. Ohrození sú najmä plavci, ktorí nosia kontaktné šošovky.

Améby sa vyskytujú prakticky všade,v pôde, v prachu či vo vzduchu a vode. Pre človeka sú extrémne nebezpečné najmä dva druhy améb, pričom oba sa do ľudského organizmu dostávajú prostredníctvom vody. Prvou skupinou sú akantaméby a druhou je druh améb s názvom Naegleria fowleri. Oba druhy preferujú teplejšie sladké stojaté vody, nachádzajú sa však aj v mori či nesprávne udržiavaných bazénoch.

„Akantaméby vnikajú do oka a spôsobujú ťažký zápal rohovky, pri ktorom môže hroziť aj strata zraku. Druh naegleria sa do tela dostáva cez sliznicu nosovej dutiny a spôsobuje ťažký zápal mozgových blán, ktorý vo väčšine prípadov končí smrťou. V rokoch 1962 až 1965 spôsobila epidémia amébovej meningitídy v Ústí nad Labem smrť 16 ľudí,“ uviedol oftalmológ MUDr. Peter Žiak z martinskej očnej kliniky .

Pozor na šošovky


U nás sa oční lekári najčastejšie stretávajú s takzvaným plavárenským katarom, zápalom spojoviek spôsobený chlamýdiami. Plavárenský katar vzniká najmä zlou hygienou v bazénoch. „Bakteriálne zápaly nie sú až také časté a vyskytujú sa najmä po kúpaní v prírodných nádržiach, sú však extrémne nebezpečné,“ vysvetľuje doktor Žiak.

Riziko nákazy výrazne zvyšujú kontaktné šošovky. Akantaméby ohrozujúce zrak sa vo vode ľahko dostanú pod šošovku, kde sa rozmnožujú a parazitujú. Najväčším rizikom sú teplé sladkovodné nádrže, napríklad plytké rybníky. Oftalmológ preto odporúča kontaktné šošovky po kúpaní vždy vybrať z oka a vyčistiť, prípadne ich rovno vymeniť. Ideálnou prevenciou je kúpanie bez šošoviek. Rovnaké zásady platia aj pre kúpanie v bazénoch či vírivky.
Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Najlepšou prevenciou je bezpečná voda, ktorej zloženie je pravidelne kontrolované. Z hľadiska rizika prítomnosti améb vo vode sú z prírodných vodných zdrojov na kúpanie najvhodnejšie horské jazerá. Najrizikovejšie sú naopak veľmi teplé plytké vodné plochy. Riziko sa ešte zvyšuje, ak v ich blízkosti hniezdi veľké množstvo vodných vtákov. Z pohľadu bezpečnosti sú bazény niekde uprostred. „Tu je rizikovým faktorom zase pomerne veľká koncentrácia kúpajúcich sa ľudí. Osobne si myslím, že dobre udržiavaný bazén je o niečo bezpečnejšia voľba,“ skonštatoval MUDr. Žiak.

Ak sa teda chcete vyhnúť problémom s amébami, kúpte sa len na dôveryhodných miestach. Otázka, či riskovať kúpanie s kontaktnými šošovkami, je na vás – argumenty pre šošovky sú obvykle pohodlie a sloboda, proti argumentu rizika oslepnutia a zápalu mozgových blán však asi neobstoja.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Chcete pekné hnedé opálenie? Tu je päť trikov, ako na to
Prečítajte si, ako sa v lete chrániť proti infekciám
Rakovina prichádza potichu, muži, zbystrite pozornosť
Toto všetko vám hrozí z klimatizácie
Veľký letný manuál o kúpaní

Komentáre