Zdravie

Tieto potraviny vám zaručia dlhú mladosť

"Produkciu kyseliny hyaulóronovej môžeme podporiť prostredníctvom stravy a dosiahnuť tak hladšiu, mladšiu pleť, lepší zrak a pružnejšie, zdravé telo."

Alena Klepochová, 9. júna 2014 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Pri výraze kyselina hyalurónová si predstavíme najmä injekčné výplne vrások, modeláciu dekoltu či lícnych kostí. Táto kyselina však dokáže oveľa viac než len to, že omladzuje a vypína pokožku. Poznajú ju všetky odvetvia medicíny a vedci stále prichádzajú na nové spôsoby, ako z nej získať úžitok a prinavrátiť ľuďom zdravie.

Pre svoje vlastnosti sa využíva v liečení mnohých chorôb a telesných porúch. Nie je to totiž žiadna umelá zlúčenina vyvinutá v laboratóriu, je to telu vlastná látka. V ľudskom organizme sa vyskytuje prirodzene, rovnako ako aj v tele zvierat a niektorých baktérií.

V našom organizme sa celkovo nachádza asi 15 gramov kyseliny hyalurónovej v podobe viskózneho gélu. Vo vysokých koncentráciách je obsiahnutá v niektorých mäkkých spojivových tkanivách, koži, pupočnej šnúre, kĺbovej tekutine a sklovci. Významné množstvo sa nachádza v pľúcach, obličkách, mozgu a svaloch.

Telová špongia


Kyselina hyalurónová funguje v medzibunkových priestoroch ako špongia. Vzhľadom na svoje fyzikálno-chemické vlastnosti má silnú hydratačnú schopnosť. Ak sa nenaviaže na iné molekuly, viaže vodu a získava gélovitú konzistenciu, správa sa ako hubka. Je schopná vodu absorbovať, udržať a uvoľňovať podľa potrieb organizmu.

Je dokonalou zásobárňou tekutiny - pri maximálnej hydratácii dokáže molekula kyseliny hyalurónovej zväčšiť svoj objem až tisíckrát. Problémom je jej krátka životnosť. V krvi sa rozpadá počas 2 až 5 minút, v koži počas 12 hodín a 1-3 týždne v chrupavke. Takmer dve tretiny kyseliny, ktorú naše telo vyprodukuje, sú v organizme spotrebované takmer okamžite a jej produkcia v tele klesá rastúcim vekom.

Až 55 percent z celkového obsahu kyseliny hyalurónovej v ľudskom tele sa nachádza v pokožke. Spolu s kolagénom sa podieľa nielen na správnej hydratácii pokožky a jej mladistvom vzhľade, ale aj na jej ochrane.
Pre svoju schopnosť viazať vodu a udržiavať tak hebkosť a najmä pevnosť pokožky má kyselina hyalurónová výsadné postavenie v estetickej medicíne - pri výrobe injekčných výplní vrások či modelácii kontúr tváre, dekoltu, rúk a tela. Hojne sa tiež používa v rôznych krémoch a sérach ako omladzovací prostriedok.

Pozor na fajčenie a stravu


Hlavným nepriateľom kyseliny hyalurónovej je pribúdajúci vek. Ničí ju však aj zápal, nikotín, slnečné žiarenie a niektoré enzýmy (napríklad hyaluronidáza). Produkciu tohto enzýmu dokážu spomaliť napríklad čučoriedky, brusnice alebo citrusy.
Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Jej produkciu môžeme podporiť aj prostredníctvom stravy a dosiahnuť tak hladšiu, mladšiu pleť, lepší zrak a pružnejšie, zdravé telo. Sójové bôby obsahujú vysoké množstvo fytoestrogénov a pomáhajú telu produkovať viac kyseliny hyalurónovej. Vhodné je konzumovať sójové potraviny, ako je tofu, sójové syry a sójové mlieko.

Zdrojom je aj koreňová zelenina. Dedina Yuzurihara v Japonsku je nazývaná aj "dedinou dlhého života." Obyvatelia tam majú nádhernú pleť bez vrások, výborný zrak, zdravie a energiu a dožívajú sa úctyhodných 80 - 90 rokov. Ľudia z Yuzurihara jedia výhradne koreňovú zeleninu a druh malej zeleniny podobnej sladkým zemiakom, ktorý stimuluje telo k produkcii kyseliny hyalurónovej.

Slepačia polievka z kĺbov, kostí, šliach a koží je tiež ideálny zdroj. Pitie červeného vína alebo šťavy z červeného hrozna zase zvyšuje hladinu estrogénu-hormónu, ktorý zvyšuje produkciu kyseliny hyalurónovej v tele.

Ak sa u nás už vyskytne choroba, kyselinu hyalurónovú v liečebných koncentráciách môžeme dodať iba lokálnym podaním priamo na miesto poškodenia. Vstrebaním zo žalúdka a čriev sa nedajú dosiahnuť účinné liečebné koncentrácie. Po perorálnom podaní sa dá docieliť len zlepšenie výživy pleti a slizníc. Podaná kyselina hyalurónová sa totiž nedokáže vstrebať.

Komentáre