Zdravie

Ženy pozor, teplo ohrozuje najmä vás

"Už mierna dehydratácia sa prejavuje ako smäd a slabosť, má negatívny vplyv na náladu, kognitívne a motorické funkcie."

Alena Klepochová, 25. júla 2014 14:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Horúčavy počas leta prinášajú so sebou aj zdravotné riziká v podobe kolapsových stavov. Viac sú ohrozené ženy, skolabujú častejšie ako muži. Problém môžu mať napríklad i ľudia s kardiovaskulárnymi ochoreniami, vysokým krvným tlakom, ako aj starší ľudia. Horúčavy môžu spôsobovať záťaž zamestnancov na väčšine pracovísk. Dôležité je preto podľa odborníkov pamätať na dodržiavanie pitného režimu.

Pri kolapse človek náhle zbledne, dostaví sa nevoľnosť, môže ho obliať studený pot, stratí na chvíľu vedomie, no po pár sekundách sa začne preberať. "Vtedy ho treba dať do tieňa, dať mu trochu vody, ovlažiť ho, nechať ležať, lebo môže znova odpadnúť, a treba zavolať na tiesňovú linku 155, kde mu operátor poskytne ďalšie rady a pošle pomoc," radia záchranári z Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR.

Dôležitý je preto spomínaný pitný režim. Dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre nápojov. "Nevhodné sú však nápoje s obsahom cukru, kofeínu, chinínu či alkoholu. Do pitného režimu sa teda nezapočítavajú tekutiny prijaté vo forme malinoviek, piva, alkoholu, kávy. Ideálna je obyčajná voda," uvádza Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Nápoje by sa mali prijímať pravidelne v menších dávkach, vhodnejšie sú vlažné nápoje.

"Netreba sa vody báť, čistej, minerálnej, treba piť, koľko sa dá. Najlepšie je mať vodu vždy pri sebe a piť priebežne počas celého dňa, v žiadnom prípade nečakajte na pocit smädu. To odporúčané množstvo je približne tri litre vody denne, no v takýchto horúčavách to je aj okolo päť litrov. Určite viac však napríklad potrebuje 100-kilový chlap ako 50-kilová žena," vysvetlil hovorca záchranárov Boris Chmel.
Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Pri cvičení pite ešte viac


Počas vyššej fyzickej aktivity, napríklad pri športovaní, treba piť ešte viac. Príjem tekutín treba zvýšiť aj počas teplých dní, v opačnom prípade môže dôjsť k zníženiu tlaku krvi a ku kolapsu. Najrozpoznateľnejším príznakom dehydratácie je pocit smädu. Ten sa dostaví však až po tom, ako je dehydratované jedno percento telesnej hmotnosti a znižuje sa objem krvi v krvnom obehu.

Už mierna dehydratácia sa prejavuje ako smäd a slabosť, má negatívny vplyv na náladu, kognitívne a motorické funkcie. Pri strate jedného až troch percent telesnej hmotnosti v dôsledku dehydratácie pociťuje človek únavu, bolesť hlavy, bolesti v krku, znižuje sa pozornosť voči vonkajším vnemom a taktiež sa oslabuje aj krátkodobá pamäť. Fyzické príznaky, ktoré svedčia o miernej dehydratácii, sú sucho v ústach a na jazyku, suchá pokožka, zvýšená frekvencia tepu.

Na priame slnenie sú vhodné len ranné a neskoré popoludňajšie hodiny, pri opaľovaní či výlete do prírody treba používať krémy s ochranným faktorom pred UV žiarením. Počas teplých dní sa odporúča nosiť podľa možnosti odev svetlých farieb a z prírodných materiálov, má byť ľahký, vzdušný a voľného strihu. "Syntetické materiály nie sú vhodné, pretože neumožňujú odparovanie potu," vysvetľuje ÚVZ SR.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Tušili ste, že kúpanie sa pre améby môže skončiť aj smrťou?
Chcete pekné hnedé opálenie? Tu je päť trikov, ako na to
Prečítajte si, ako sa v lete chrániť proti infekciám
Rakovina prichádza potichu, muži, zbystrite pozornosť
Toto všetko vám hrozí z klimatizácie
Veľký letný manuál o kúpaní

Komentáre