Zdravie

Máte na rukách ekzém? Poradíme vám, čo treba robiť

"Ekzém na rukách je nepríjemný a frustrujúci. Poradíme vám, ako si uľaviť od symptómov, ako je svrbenie a začervenaná pokožka."

Zuzana Lobotková, 31. mája 2017 15:00
Ilustračná snímka Foto: Pixabay
Ekzém na rukách sa volá aj ručná dermatitída. Tieto vyrážky sa objavujú aj ako dôsledok príliš častého ponárania rúk do kuchynského dresu plného napenenej vody. Milióny ľudí na celom svete trpia určitou formou ekzému, kožného problému, ktorý prináša začervenanie a svrbivé škvrny na rukách. Môže sa objaviť na ktorejkoľvek časti tela, no obzvlášť nepríjemný je ekzém na rukách.

Nie je ekzém ako ekzém


“Ekzém na rukách má ohromný vplyv na život človeka, či je mierny alebo silnejší,” vyjadril sa dermatológ Ross S. Levy pre HEALTH. Hoci sa experti nezhodujú v tom, čo ekzém spôsobuje, väčšina z nich verí, že ide o kombináciu životného prostredia a genetiky. V tom najčastejšom type, atopickej dermatitíde, spúšťa niečo imunitný systém, ktorý ide do nadmernej aktivity. To vedie k citlivej a suchej pokožke.

Problém nezmizne, no je liečiteľný, hoci nevyliečiteľný. Určité veci, ako alergény v jedle, vystavenie prachu alebo extrémom počasia, môžu príznaky zhoršiť. Ako pri všetkých typoch ekzému, aj ten na rukách sa prejavuje začervenanou, červenou, šupinatou a boľavou pokožkou, ktorá je suchá a popraskaná. Z prasklín alebo pľuzgierov môže presakovať krv alebo hnis. “Môže sa to stať aj vám - z pričastého umývania rúk alebo zo zmien teploty. Naozaj je to bežné,” uviedol doktor Gil Yosipovitch.

Iný typ ekzému na rukách sa volá kontaktná dermatitída a súvisí s priamym vystavením dráždivým látkam, ako sú chemikálie. Profesionáli, ktorých ruky sú často v kontakte s chemikáliami, sú v obzvlášť veľkom riziku. Sú to napríklad ľudia pracujúci v kaderníctvach, v upratovacích službách, inštalatéri a stavebníci, rovnako aj ľudia, ktorí si musia umyť ruky mnohokrát denne, ako sú zdravotné sestry.

Ďalší typ je dyshidtrotický ekzém. Spôsobuje svrbivé pľuzgiere na rukách, prstoch na rukách, na nohách a na prstoch na nohách. Spúšťa ho stres, vlhkosť a kontakt s niektorými kovmi, ako je nikel alebo kobalt.

Pozor na kožu


V prevencii aj v liečbe ekzému na rukách je kľúčové nájsť spúšťač a spôsob, ako sa mu vyhýbať. Tu je niekoľko šikovných spôsobov, ako udržať tento problém pod kontrolou. Určite však navštívte aj kožného lekára, ktorý vám poradí potrebnú liečbu.

Majte ekzém pod kontrolou:
- Obmedzte kontakt s vodou, najmä s tou horúcou a napenenou. Riady radšej nechajte na umývačku riadu a ruky si umývajte vlažnou vodou a mydlom bez parfumácie.
- Hydratujte. Hydratačný krém, opäť bez parfumácie, aplikujte na ruky vždy po ich umytí ale aj priebežne počas dňa. Hydratácia je kľúčová a mala by byť súčasťou dennej rutiny. Nájdite si krémy, ktoré obsahujú zvlhčujúce látky a látky, ktoré vlhkosť zakonzervujú v pokožke.
- Dajte pokoj antibakteriálnym mydlám. Takéto mydlá dráždia pokožku a neprinášajú jej benefity. Dajte si pozor aj na výrobky obsahujúce alkohol a chemikálie, ktoré by zápaly mohli spúšťať.
- Starajte sa o popraskanú kožu. Je dôležité zabrániť chemikáliám prísť do kontaktu s narušenou pokožkou, keďže by to len zhoršilo podráždenie.
Play Video


ODPORÚČAME AJ:
Dýchavičnosť nemusí byť o starobe, môže ísť o ochorenie srdca
Držte si klobúky! Zachránia vaše vlasy pred vypadávaním
Cukrovkárov druhého typu pribúda. Dôvodom je zlý životný štýl


Komentáre