Zdravie

Máte ranné nevoľnosti aj bez tehotenstva? Poradíme vám, čo robiť

"Dopoludňajšie nevoľnosti sú väčšinou charakteristické pre tehotné ženy. Ale čo robiť, ak je vám zle a nie ste v očakávaní?"

Zuzana Lobotková, 3. augusta 2015 10:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Rannú nevoľnosť nemusíte nutne pociťovať len ak ste tehotné. Môže to byť spôsobené mnohými inými faktormi – hormonálnou nerovnováhou, pálením záhy, spánkovým apnoue syndrómom, stresom alebo depresiami.

Čo sa za ňou skrýva


Doktor Brian Morton povedal, že uvoľňovanie hormónov z mozgu určuje, či ste ranný alebo večerný typ človeka. Pocit nevoľnosti môže byť spôsobený neschopnosťou mozgu uvoľniť prirodzené hormóny, ako je adrenalín alebo serotonín, keď sa zobudíte v dopoludňajších hodinách. „Denný alebo nočný rytmus sa u rôznych ľudí líši. A u žien sa hladina hormónov mení aj počas mesiaca,“ vysvetlil Morton pre dailymail.co.uk.

Ranná nevoľnosť sa teda nevyskytuje len u žien. Príčinou môže byť aj spomínané pálenie záhy, keď mechanizmus medzi pažerákom a žalúdkom nefunguje efektívne. Prináša to horkú pachuť v ústach alebo bolesť v dolnej časti brucha. Riešenie je jednoduché – nejesť veľa pred spaním. Ďalším spôsobom je podložiť si na spánok viac hlavu, aby bola vyššie než máte nohy.

Spánok môže byť príčinou rannej nevoľnosti. Ľudia, ktorí trpia spánkovým apnoe, čo je diagnóza, ktorá môže spôsobiť, že prestanete v noci dýchať. Ráno sa tak môžete prebudiť neoddýchnutý a s nevoľnosťou. Ľudia, ktorí trpia stresom, depresiami alebo úzkosťou môžu cítiť aj fyzické príznaky ako je potenie, búšenie srdca či nevoľnosť. Pokiaľ sú tieto pocity spôsobené prácou, môžu pretrvať celý deň.

Porazte nevoľnosť


Dobrou správou je, že ranná nevoľnosť sa dá ľahko liečiť. Na pálenie záhy stačí pohár mlieka alebo voľne predajné lieky. Niekomu zas stačí ranná sprcha a chutné raňajky.

Tu sú však základné rady:
- večerajte len ľahké jedlá
- pred spaním sa vyhnite nadmernej konzumácii alkoholu
- pred spaním celkovo pite menej tekutín
- zmeňte svoje stravovacie návyky
- zvýšte množstvo vlákniny vo vašej strave na boj so zápchou
- spite s hlavou zdvihnutou nad nohy



ODPORÚČAME AJ:
Päť spôsobov, ako ovulácia ovplyvňuje vaše telo
Takto sa dopracujete k dokonalému spánku
Chcete ochrániť svoj zrak? Poradíme vám, čo by ste mali jesť
Prejesť sa a nechať si vypumpovať žalúdok: Bude sa takto chudnúť?
Chráňte svoje srdce: S pohárom grepového džúsu v ruke to ide ľahšie

Komentáre