Zdravie

Mužov úzkosť ohrozuje inak ako ženy. Môže spôsobiť rakovinu

"Ako sa muži boja, ale ženy nie. Mužom so záchvatmi úzkosti hrozí, že zomrú na rakovinu, svoj stav budú utápať v alkohole a cigaretách."

Zuzana Lobotková, 30. septembra 2016 8:00
Odpoveď na úzkosť naozaj netreba hľadať v alkohole a tabakových výrobkoch. Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Muži, ktorí trpia ťažkou úzkosťou, s dvakrát vyššou pravdepodobnosťou zomrú na rakovinu ako muži, ktorí úzkostné stavy nezažívajú. Navyše, muži si často sami „naordinujú liečbu“ – pijú a fajčia, čo sú tiež rizikové faktory rakovinových ochorení.

Jeden z rizikových faktorov


Štúdia sa zamerala na 15 938 ľudí, ktorí mali diagnostikovanú úzkostnú poruchu. Porucha je charakterizovaná nadmernými, nekontrolovateľnými obavami ohľadom mnohých oblastí života. Príznaky môžu zahŕňať svalové napätie, nespavosť, neschopnosť sústrediť sa a nepokoj. Sledovali ich viac ako 15 rokov a zistili, že muži s úzkostnou poruchou mali dvakrát vyššiu pravdepodobnosť, že zomrú na rakovinu ako muži, ktorí nezažívali úzkosť.

Olivia Remesová, výskumníčka zo štúdie zameranej na duševné zdravie, povedala: „V minulosti tu boli nepresvedčivé štúdie vzťahu medzi rakovinou a úzkosťou. Avšak naša štúdia sa na tento vzťah pozrela viac do hĺbky. Zistili sme, že muži so všeobecnou úzkostnou poruchou mali dvakrát vyššiu pravdepodobnosť, že zomrú na rakovinu, než muži bez tohto stavu. To platí aj po zohľadnení celého radu ďalších faktorov, ako je vek, chronické ochorenia, závažné duševné choroby, fajčenie, alkohol, fyzická aktivita a lieky.“

Spôsobuje jedno druhé?


U žien sa toto spojenie medzi rakovinou a úzkosťou nepreukázalo. Avšak u mužov je úzkosť spojená s úmrtím na rakovinu. Lekári nemôžu povedať, že jedno spôsobuje druhé. Je možné, že muži s úzkosťami majú životný štýl alebo iné rizikové faktory, ktoré zvyšujú riziko vzniku rakoviny. Dôležité však je, že spoločnosť môže zvážiť úzkosť ako varovný signál pre zlý zdravotný stav.
Muži so všeobecnou úzkostnou poruchou mali dvakrát vyššiu pravdepodobnosť, že zomrú na rakovinu, než muži bez tohto stavu. Ilustračná snímka Foto: TASR/AP


Výskumníci a lekári nedávajú dostatočný význam úzkosti, a to sa musí zmeniť. Veľký počet ľudí, ktorí sú ovplyvnení úzkosťou, čelí potenciálnemu vplyvu na ich zdravie. Táto štúdia ukazuje, že úzkosť je viac než len osobnostný rys, je to porucha, ktorá môže byť spojená s rizikom úmrtia na ochorenie ako je rakovina.

Psychiatrov však tieto výsledky neprekvapujú. Intenzívna úzkosť, ktorou títo ľudia trpia často na dennej báze, je zvyčajne spojená s veľkým množstvom telesného stresu, ktorý je viazaný na mnoho fyziologických procesov, vrátane imunitnej reakcie na rakovinové bunky. Odpoveď však naozaj netreba hľadať v alkohole a tabakových výrobkoch. Treba hľadať odbornú pomoc – diagnostiku a liečbu úzkostnej poruchy.

Zdroj: Daily Mail

ODPORÚČAME TIEŽ:
Antibiotiká strácajú silu, baktérie sú stále odolnejšie
Počas jesene sa treba o pokožku viac starať
Čo robiť, keď začnete krvácať? Poučte sa krok za krokom
Vzácnu Fabryho chorobu u pacientov často odhalia až v dospelosti

Komentáre