Zdravie

Dočkáme sa mužskej antikoncepcie?

"Mužskú formu antikoncepcie predstavujú kondómy. Nebolo by ale lepšie mať k dispozícii aj dlhodobejšie riešenie? "

Zuzana Lobotková, 19. septembra 2014 6:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Zatiaľ bolo viac možností v otázke antikoncepcie na stranách žien. Testy novej mužskej antikoncepčnej injekcie však vykazujú sľubné výsledky. Ide o polymérny hydrogél, ktorý je vstrekovaný do semenovodu ˗ trubice, ktorou spermie prechádzajú k ústiu penisu. Gél blokuje spermie, čím sa zabráni otehotneniu.

Za menej ako za televízor


Autori tejto antikoncepcie tvrdia, že má rovnaký účinok ako vazektómia, ale nie je tu nutná invazívna chirurgia, pretože semenovody sú blokované gélom. Dúfajú, že keď bude tento gél dostupný, bude stáť menej než malý televízor.

Štúdia zatiaľ prebiehala na samcoch paviánov. Trom samčekom injekčne aplikovali gélovú antikoncepciu, po čom ich nechali žiť s desiatimi až pätnástimi samičkami. Ani po šiestich mesiacoch nebola žiadna samička tehotná. Výskum však ešte neskončil. Ak všetko pôjde dobre, nasledovať budú klinické testy na ľuďoch, a to už začiatkom budúceho roka.

Výhodou tejto metódy je, že je reverzibilná. Ak budete chcieť odblokovať spermie, stačí aplikovať iný polymér, ktorý odplaví ten antikoncepčný. Táto antikoncepčná látka je založená na podobnom výrobku, ktorý má vraj účinnosť až desať rokov. Pri novej látke si však chcú byť stopercentne istí jeho bezpečnosťou. Ak pôjdu testy dobre, nový polymérny gél by mohol byť na trhu už v roku 2016 alebo 2017.

Na výber bude aj pilulka


V raných fázach vývoja je aj ďalšia forma mužskej antikoncepcie, ktorá je známa aj ako pilulka na suchý orgazmus. Ide o liek, ktorý treba užiť ešte pred pohlavným stykom. Dôsledkom je orgazmus bez uvoľnenia spermií. Pôžitok zo sexu by to však ovplyvniť nemalo.

Tieto pilulky majú začať účinkovať niekoľko hodín po ich užití a účinok má pominúť do 24 hodín. Užívať by sa teda mal len pred predpokladaných pohlavným stykom. Vedci dokonca tvrdia, že by mohol predstavovať aj zníženie rizika prenesenia vírusu HIV, keďže nedôjde k výmene telesných tekutín., informoval britský Daily Mail.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Rakovina prichádza potichu, muži, zbystrite pozornosť
Šokujúce! Vedci zistili, aký má stres vplyv na spermie
Takto slovenské ženy pristupujú k sexu a antikoncepcii
Kedy sa začína hovoriť o problémoch s erekciou?
Potrebujete utužiť partnerský vzťah? Skúste toto!

Komentáre