Zdravie

Mýty a fakty ako zvýšiť svoje šance otehotnieť

"Problémy so splodením potomka má čoraz viac párov. Poradíme, ako na to."

Andrej Onufer, 23. novembra 2014 8:00
Tehotné ženy s detskými tváričkami namaľovanými na bruškách. Ilustračné foto. Foto: TASR/AP


Ak ste sa rozhodli otehotnieť, čakať na osud je asi posledná vec, ktorú by ste chceli. Aj keď zrejme najdôležitejšie bude rozhodnutie vyššej moci, existuje niekoľko rád alebo tipov, ako si zvýšiť svoje šance na čo najskoršie otehotnenie. Odborné rady, ale aj najčastejšie mýty zverejnil portál webmd.com.

Každý deň sex


Nie je to pravda. Dokonca to môže byť kontraproduktívne. Sústreďte sa najmä na obdobie ovulácie, kedy sú ženy najplodnejšie. Trvá to približne 14 dní v mesiaci. Podľa Jamesa Goldfarba, riaditeľa poradne pre problémy s plodnosťou na Cleveland Clinic v Clevelande ani každodenný sex počas ovulácie nemusí nutne zvýšiť šance na otehotnenie. Najlepšie je podľa neho mať pohlavný styk každý druhý večer v čase okolo ovulácie. Spermie totiž môžu žiť až 72 hodín po pohlavnom styku. Najlepšou možnosťou je mať sex pravidelne bez ohľadu na ovuláciu. Predídete tým častému problému párov snažiacich sa o dieťa a teda, že sex je vynútený a slúži len na splodenie potomka.

Už len na misionára?


Mýty hovoria, že najlepšou polohou pri sexe je misionárska poloha. Neexistuje o tom žiadny vedecký dôkaz. Podľa Goldfarba len veľmi zriedka majú ženy krčok maternice v neobvyklej pozícii, kedy môžu byť niektoré polohy nevhodné. Podľa Pauly Hillard, profesorky pôrodníctva a gynekológie na Stanford University môže gravitácia pri polohách v sede alebo stoji odradiť určité spermie ísť proti prúdu. Avšak podľa nej aj tak všetky do cieľa neprídu a ostatné sú mimoriadne rýchle malé tvory.

Zdvihnúť nohy hore


Určite ste počuli, že mnoho žien po sexe zdvihne nohy hore, aby uľahčili cestu spermiám k vajíčku. Podľa vedcov to nemá takmer žiadny význam. Podľa Goldfarba je vhodné, aby žena po styku zotrvala 10 až 15 minút v posteli a nešla hneď na toaletu alebo do sprchy. „Nemusíte však robiť akrobatické kúsky, vaša panva sa aj tak nepohybuje, keď zdvihnete nohy do vzduchu,“ dopĺňa.

Sója znižuje počet spermií


Je to pravda. Podľa štúdie publikovanej v Human reproduction muži, ktorí jedia veľa sóje alebo sójových produktov, majú nižšiu koncentráciu spermií. Počet spermií negatívne ovplyvňujú aj priliehavé rifle či príliš časté kúpanie v horúcej vani alebo vírivke. Zhoršenie kvality spermií ovplyvňuje aj mobilný telefón vo vrecku v blízkosti semenníkov.

Stres bráni otehotneniu


Nestresujte sa tým, že zatiaľ sa vám nedarí otehotnieť. Môžete síce prevrátiť oči, keď vám niekto radí „Upokojte sa a príde to samo.“ Je však pravda, že stres negatívne ovplyvňuje ovuláciu. Veľmi dobrým spôsobom ako odbúrať stres je napríklad akupunktúra.

Stop alkoholu a cigaretám?


Podľa Hillard znižuje plodnosť taký škaredý zlozvyk akým je fajčenie. Negatívne totiž vplýva na hladinu estrogénu a ovuláciu. Prestaňte fajčiť a zvýšite si tým šancu na otehotnenie. Ani nadmerné pitie alkoholu pri snahe o splodenie bábätka nepomáha. Napriek tomu pohár vína nemôže uškodiť.

Príliš veľa cvičenia škodí


Je to pravda. Aj keď cvičenie je zdravé a pomáha vám udržiavať sa vo forme, netreba to preháňať. Podľa Goldfaraba môže namáhavé cvičenie spôsobiť nielen problémy s cyklom, ale aj skrátenie doby ovulácie. Ideálne sú preto mierne posilňujúce cviky alebo rýchla chôdza 30 minút 5 dní v týždni.

Zmrzlina pomáha otehotnieť


Zaujímavú štúdiu montrealskej univerzity priniesol aj portál news.nationalpost.com. Tá potvrdila, že ženy nad 35 rokov, ktoré majú zvýšený príjem mliečnych výrobkov majú väčšiu šancu otehotnieť. Kopček zmrzliny, pohár mlieka alebo plátok syra denne vie významne pomôcť. Vedúci výskumu, doktor Jorge Chavarro to vysvetľuje tým, že, kravské mlieko obsahuje hormóny, ktoré zlepšujú šancu na implantáciu embrya v maternici. Kuriózne však je, že muži, ktorí pravidelne jedli veľké množstvo mlieka, syra a jogurtov, mali horšiu kvalitu spermií.


A jedna optimistická správa na záver. Nemusíte byť nalepená na vašom diári. "Osemdesiat päť percent žien otehotnie do jedného roka, odkedy sa začali s partnerom o bábätko snažiť," hovorí Paula Hillard.

ODPORÚČAME AJ:
Naprogramujte zdravie svojmu dieťaťu
Všetko, čo ste kedy chceli vedieť o orgazme, ale báli ste sa opýtať
Sedem tipov, ako byť šťastný v období single
Nepamätáte si obdobie, keď ste boli bábätkom? Vieme prečo
Toto video musíte vidieť: Nevšedná láska tučniakov v snoch chlapca

Komentáre