Zdravie

Nábeh na rakovinu pankreasu majú fajčiari či obézni a starší ľudia

"Slovensko patrí medzi krajiny s najvyšším výskytom rakoviny pankreasu vo svete. Za neskorú diagnostiku môžu nešpecifické príznaky."

TASR, 21. novembra 2017 8:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Fajčiari, obézni ľudia či cukrovkári majú väčší nábeh na rakovinu pankreasu. Riziko je takisto vyššie u ľudí s cirhózou pečene či chronickým zápalom pankreasu. Toto ochorenie postihuje často starších ľudí.

Chorobe možno predchádzať zmenou životosprávy, dostatočným pohybom. Zo života treba úplne vylúčiť cigarety. O polovicu nižšie riziko ochorenia majú napríklad športujúci ľudia. Cielené možnosti prevencie však podľa odborníkov nie sú známe.

Rakovina pankreasu môže byť u ľudí aj geneticky podmienená. Genetika však nepatrí medzi najrizikovejší faktor. "Ide o päť až desať percent prípadov," povedal onkológ Radovan Barilla. Riziko zvyšujú aj iné genetické ochorenia, napríklad karcinóm prsníka.

Veľkú časť pacientov s rakovinou pankreasu čaká skorá smrť, lekári na diagnózu často prídu neskoro. S týmto ochorením bojujú stovky Slovákov. "Asi 90 percentám pacientov diagnostikujú karcinóm v čase, keď už nemožno podstúpiť operačný zákrok a zomierajú do niekoľkých mesiacov," povedal Barilla. Operácia dokáže predĺžiť život aj o niekoľko rokov.

Slovensko patrí medzi krajiny s najvyšším výskytom rakoviny pankreasu vo svete. Za neskorú diagnostiku môžu nešpecifické príznaky. Ide o bolesť brucha, chrbát. Pacient veľmi pochudne a svrbí ho koža. Môžu mu zožltnúť i bielka. Na problém neukážu ani krvné testy. Nádor sa v tele môže tvoriť roky, situáciu komplikuje aj fakt, že býva skrytý za ostatnými orgánmi.

ODPORÚČAME AJ:
Ako sa starať o pleť v zime: Pozornosť venujte hlavne tvári a rukám
Rakovina hrubého čreva postihuje starých i mladých. Ako sa jej vyhnúť?
Antibiotiká nefungujú na všetky problémy. Často ich jeme zbytočne veľa
PSYCHOLÓG: Na prvú očnú prehliadku treba dieťa dopredu pripraviť

Komentáre