Zdravie

Zlé načasovanie? O tom, či ochorieme, môže rozhodovať čas nákazy

"To, kedy ochoriete, nemusí byť náhoda. Biologické hodiny môžu súvisieť s infekciami. "

Zuzana Lobotková, 26. augusta 2016 9:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Existuje veľa povedačiek o tom, ako ochoriete. Napríklad určite poznáte mýtus o tom, aké je škodlivé chodiť von v zime. Nový výskum na myšiach ale naznačuje, že denná doba, pri ktorej sa nákaza spustí, by mohla hrať úlohu v tom, ako veľmi chorí budete.

Vedci zistili, že u myší, ktoré boli infikované vírusom v dopoludňajších hodinách, sa vírus replikuje v bunkách oveľa viac, než tomu bolo u myší, ktoré boli infikované rovnakým vírusom neskôr počas dňa. Vírusy sa šíria po celom tele po tom, čo sa replikujú v bunkách.

Rozdiel môže byť spôsobený cirkadiánym rytmom alebo biologickými hodinami. Okrem ovplyvňovania toho, kedy ideme spať a prebúdzame sa, cirkadiány rytmus pomáha regulovať aj niektoré aspekty imunitného systému. Imunitný systém prechádza opravou v pokojovej fáze cirkadiánneho rytmu a je základnou vrstvou pri útoku patogénu na začiatku aktívnej fázy.

V experimente výskumníci infikovali normálne myši s vírusom herpes, a potom merali replikáciu vírusu v bunkách zvierat. Myši mali 24-hodinový harmonogram, s 12 hodinami denného svetla a 12 tmy. Vedci zistili, že vírusová replikácia bola 10-krát vyššia u myší, ktoré boli infikované vírusom pri „východe slnka“, ako u nočných. Nočným myšiam začína pokojová fáza pri „východe slnka“. Tieto myši boli infikované v čase začiatku ich aktívnej fázy, čo bolo popoludní.

Keď vedci pokus opakovali s myšami, ktoré boli navrhnuté tak, aby nemali gén spojený s ich cirkadiánym rytmom, zistili, že vírusová replikácia bola vysoká bez ohľadu na to, kedy počas dňa boli myši infikované.

Vedci tiež robil experiment s použitím myších bunkových kultúr v laboratóriu. Okrem pozorovania väčšej replikáciu vírusu v bunkách, ktoré nemali cirkadiány rytmus, vedci zistili, že herpesový vírus bol schopný zmeniť biologické hodiny mechanizmu bunky, čím sa bunky stali náchylnejšie na infekciu. Predchádzajúce výskumy ukázali, že iné druhy patogénov, ako je parazit, ktorý spôsobuje maláriu, synchronizovali replikačný cyklus s biologickými hodinami buniek v závislosti na štúdiu.

Denný čas infikovania môže mať veľký vplyv na to, ako citliví sme voči chorobe, alebo na replikáciu vírusu, čo znamená, že infekcia v nevhodnú dennú dobu by mohla spôsobiť oveľa vážnejšiu akútnu infekciu. Toto zistenie môže pomôcť vysvetliť, prečo určité typy ľudí, ako sú pracovníci na smeny, sú zvlášť náchylní k infekčným ochoreniam.

Zdroj: livescience.com

ODPORÚČAME TIEŽ:
Ak pustite klimatizáciu naplno, hrozí vám teplotný šok
Nový mužský trend môže zvýšiť ego, no spôsobiť otravu krvi
V kočiariku treba pripútať aj najmenších novorodencov
Môže akupunktúra odvrátiť demenciu?

Komentáre