Zdravie

Desať čudných fóbií, o ktorých ste doteraz nepočuli

"Strach si môžeme navodiť aj na základe skúseností iného človeka alebo aj z toho, čo niekto označí, za hrôzostrašnú vec. Niektoré fóbie zachádzajú do absurdnosti."

Andrej Onufer, 13. novembra 2014 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP


Predstavte si, že niekto môže mať strach z dobrých správ, z konverzácie pri večeri alebo zo spánku. Strach z výšok, pavúkov alebo stiesnených priestorov. To sú bežné veci, ktorých sa ľudia boja. Tieto fóbie vznikajú v dôsledku traumy alebo osobnej skúsenosti. Niektoré fóbie, sú na rozdiel od tých reálne temných absurdné, dokonca sa nám môžu zdať až smiešne. Portál wonderlist.com zozbieral 10 najpodivnejších fóbií.

1. Omniphobia


Ide o nešpecifikovaný strach z nejakého neznámeho zla. Théodule-Armand Ribot, ktorý pomenoval túto fóbiu ju definoval ako stav, v ktorom sa človek neobáva ničoho konkrétneho. Jeho strach sa prenáša z jedného objektu na iný, vzhľadom na rôzne okolnosti. Inými slovami, je to strach zo všetkého. Môžeme si len predstavovať, aké hrozné to musí byť, keď je niekto v stave permanentnej úzkosti.

Ilustračné foto Foto: TASR

2. Somniphobia


Je všeobecne známe, že spánok je pre telo nevyhnutný. Ale tí, ktorí trpia somniphobiou sa boja spánku. Ich iracionálne obavy pramenia buď zo strachu zo straty kontroly počas spánku alebo straty času. K tomuto druhu úzkosti často vedú aj opakujúce sa nočné mory. Či už je spúšťačom čokoľvek, takýto stav môže spôsobiť vážne psychické a fyzické problémy.

3. Euphobia


Väčšina ľudí má strach zo zlých správ. Avšak nie euphobici. To, čoho sa obávajú oni, je pravý opak a teda, že sa dopočujú dobré správy. Znie to neuveriteľne, ale má to svoje vysvetlenie. Tento strach vyplýva z predchádzajúcich sklamaní, kedy sa niečím nadchli a potešili, ale nakoniec to nedopadlo dobre. Do tejto skupiny ľudí patria aj tí, ktorým sa dobre darí v chaotických a negatívnych situáciách. Ľudia trpiaci euphobiou sa desia dobrých správ a často sa združujú v skupinkách vyznávačov negativizmu.

4. Ablutophobia


Ak máte Ablutophobiu, nemôžete sa diviť, ak si vás pomýlia s bezdomovcom. Ablutophobia je iracionálny strach z kúpania, prania a všeobecne čistoty. Tento neopodstatnený strach vzniká v dôsledku tráum z minulosti, emočnej nestability alebo nepríjemných zážitkov. Hoci by sme túto fóbiu pripisovali skôr mužom, keďže práve ich si spájame s neporiadkom, ironicky ňou trpí viac žien.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

5. Ortographobia


Je to strach z toho, že spravím pravopisné chyby. Ľudia s týmto druhom fóbie majú problém s písomným prejavom aj komunikačnými zručnosťami. Ich strach z toho, že urobia nejakú pravopisnú chybu, za ktorú by sa hanbili im spôsobuje to, že sa až úzkostlivo koncentrujú na tento aspekt a potláčajú tak tvorivý proces pri písaní. Pravidelné cvičenie pravopisu a písanie diktátov môže čiastočne zmierniť ich fóbiu.

6. Deipnophobia


Ak sa pri stolovaní s rodinou nezapájate do rozhovorov, nemusíte byť nutne ignorant. Možno trpíte deipnophobiou, čo je strach z konverzácie pri večeri. Ľudia, trpiaci touto fóbiou nie sú plachí. Ich mlčanlivosť je vyvolaná nejakou trápnou skúsenosťou počas spoločnej večere s rodinou alebo aj tým, že ich niekto zahriakol vetou, že pri jedle sa nemá rozprávať.

7. Venustraphobia


Ak sa vám v prítomnosti krásnej ženy potia dlane, ak pri stretnutí s peknou dámou stratíte reč, ak sa vám dievča páči, ale vy radšej chcete utiecť opačným smerom, potom zrejme trpíte venustraphobiou. Existuje mnoho ľudí, ktorí majú tento prehnaný strach zo žien. Našťastie rôzne podporné skupiny alebo liečba vám pomôžu úspešne prekonať tento blok.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

8. Ergophobia


V pondelok ráno by si zrejme každý človek na zemi povedal, že trpí ergophobiou. Ide však o hlbší a komplexnejší strach a to strach z práce alebo hľadania zamestnania. Vyplýva to zrejme z úzkosti alebo nejakej sociálnej fóbie. Aj keď niekedy si sám takto postihnutý človek uvedomí, že jeho strach je iracionálny, miešajú sa v ňom kombinácie rôznych emocionálnych psychologických a fyziologických úzkostí.

9. Nomofobia


Tento druh fóbie je odrazom modernej doby. Možno ho preložiť ako nie-mobil-fóbia. Ľudia majú tendenciu znervóznieť, ak stratia alebo si doma zabudnú svoj mobil, vybije sa, alebo, ak vypadne internet. Príčin tohto strachu môže byť veľa, napríklad, že zmeškáte dôležitý hovor, nebudete si vedieť privolať pomoc alebo, že budete mimo dosahu.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

10. Phobophobia


Ide zrejme o najpodivnejšiu fóbiu. Je to iracionálny strach z fóbií. Strach z toho, že sa u človeka rozvinie nejaká forma fóbie. Tento komplex sa vyvíja podvedome. Možno to definovať ako fóbia z fóbie alebo strach zo strachu. Tu je dôležité povedať, že väčšinu fóbií získavame z našich negatívnych skúseností alebo, že si ich podvedome vštepíme do mysle. Nikto sa nerodí z hlboko zakorenenými fóbiami.

ODPORÚČAME AJ:
Desať sexi trikov pre nezabudnuteľnú svadobnú noc
Prekvapenie na tanieri: Pizza, ktorú si objednáte, vás môže šokovať
Netradičná služba: Po smrti môžete cestovať okolo sveta
Paríž a Vegas sú pasé. Najromantickejší je Rím, najdivokejší Berlín
Hviezdny úsmev s jablkom: Tieto potraviny vám pomôžu vybieliť zuby

Komentáre