Zdravie

Nielen odtlačok prsta či jazyka, aj vaša bakteriálna aura je jedinečná

"Každý z nás je obklopený oblakom neviditeľných baktérií. A táto „aura“ je u každého unikátna. "

Zuzana Lobotková, 7. októbra 2015 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Nejde o žiadne sci-fi, ani technológiu z televíznych kriminálok. Vedci naozaj vedia preskúmať mikrobiálnu hmlu, a povedať, či patrí mužovi alebo žene. Dokonca ju aj priradiť ku konkrétnemu človeku.

Podáte si ruky?


Tento objav je dôležitý rovnako pre kriminalistov a skúmanie miesta činu, ako aj pre lekárov, ktorí sa pokúšajú zistiť, ako sa šíria infekcie. Výskumník James Meadow pre dailymail.co.uk povedal: „Keď si s niekým podávate ruku, stojíte v mikrobiálnom oblaku iného človeka.“ Práve tento fakt by mohol vydesiť ľudí obávajúcich sa o hygienu.

Doktor Meadow požiadal 11 mužov a žien, aby si sadli do malej sterilnej miestnosti, jeden po druhom, na dobu štyroch hodín. Každý dobrovoľník dostal čisté oblečenie a posadil sa na plastovú stoličku, ktorá bola dezinfikovaná. Bolo jasné, že okolo nich bolo množstvo baktérií. Niektoré pochádzali z dychu, iné z kože, potu či vlasov.

Identifikujú vás podľa baktérií


Analýza mikróbov zachytených na Petriho miskách vo vľavo ležiacej komore a vzorky filtrovaného vzduchu z miestnosti ukázali, že dobrovoľníci produkovali rôzne kombinácie baktérií. A v mnohých prípadoch, bolo možné identifikovať, kto sedel v komore podľa ich mikróbov.

Doktor Meadow uviedol, že každý z nás uvoľní do vzduchu milióny a milióny mikróbov každý deň. Bol však prekvapený keď zistil, aké rozdielne mraky mikróbov sú. „Očakávali sme, že by sme boli schopní detekovať oblak mikróbov vo vzduchu okolo osoby, ale boli sme prekvapení, keď sme zistili, že sme mohli identifikovať väčšinu ľudí práve odberom vzoriek ich mikrobiálneho oblaku,“ dodal Meadow. Smelo môžeme teda používať výraz bakteriálny odtlačok prsta.

ODPORÚČAME AJ:
Prečo ženy by mali piť pivo? Predsa kvôli zdraviu
Rakovina napáda aj ústnu dutinu, pripomínajú odborníci
Toto sú najlepšie spôsoby, ako prestať fajčiť
Chcete bojovať s rakovinou hrubého čreva? Stavte na brusnice
Riziko cukrovky druhého typu môžu znížiť zdravé raňajky

Komentáre