Zdravie

Bolia vás nohy bez príčiny? Toto môže byť dôvodom!

"Odborníci upozorňujú, že navonok najprv nemusíte pozorovať žiadne príznaky a vaše nohy vyzerajú pekne, ale pod kožou sa už môže diať neplecha. "

Alena Klepochová, 28. marca 2014 6:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Boleli vás niekedy nohy po celodennom sedení či státí v práci alebo len tak, bez zjavnej príčiny? Ak áno, s veľkou pravdepodobnosťou sa hlásia o slovo práve vaše žily. Môžu to byť príznaky prvého štádia chronického žilového ochorenia ľudovo nazývaného i kŕčové žily.

Chronickým žilovým ochorením sa označujú rôznorodé chorobné stavy žilového systému s chronickým priebehom, ktoré sa prejavujú objektívnymi znakmi ako sú metličky, kŕčové žily, opuchy končatín, kožné zmeny až vred predkolenia. Môžu sa tiež objavovať príznaky ako pocit ťažkých či nepokojných nôh, napätie, nočné kŕče, bolesti, mravčenie, brnenie, svrbenie, pálenie či pocit chladu.

Poraďte sa s lekárom


„Ľudia zvyknú práve ochorenie žilového systému nôh podceňovať, dlhodobo prehliadať a samých seba presviedčať, že príznaky, ktoré ho sprevádzajú, sú len dôsledkom náročného denného režimu. Návštevu lekára odkladajú do poslednej chvíle, kedy ochorenie už môže prerásť do závažných štádií s nemenej závažnými následkami. Preto je veľmi dôležité "načúvať svojim nohám" a vyhľadať lekára už pri prvých príznakoch ochorenia,“ uviedla MUDr. Diana Ganajová, praktická lekárka zo Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva SLS.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Odborníci upozorňujú, že navonok najprv nemusíte pozorovať žiadne príznaky a vaše nohy vyzerajú pekne, ale pod kožou, v žilách, už môže vznikať zápal a tým aj chronické žilové ochorenie. Ak sa ranné príznaky, ktoré väčšina ľudí podceňuje, neliečia, postupne sa na koži objavujú viditeľné zmeny – metličky, kŕčové žily, opuchy. Tie sa pri dlhodobom prehliadaní môžu zmeniť až na vred predkolenia.

Keď žily slabnú...


Prvotnou príčinou chronického žilového ochorenia je oslabenie žilovej steny, strata jej pružného napätia a následné rozšírenie žily. Tento proces urýchľujú aj rizikové faktory zhoršením odtoku žilovej krvi z dolných končatín. Druhotne s rozšírením žilovej steny vzniká nedovieravosť jej chlopní a dochádza k obráteniu toku krvi v žilách.

Všetko to spôsobuje hromadenie krvi predovšetkým v povrchovom žilovom systéme dolných končatín, kde vzniká vysoký žilový krvný tlak. Ten na úrovni veľkých žíl zvyšuje tlak aj v malých cievach. Dochádza tak k spomaleniu krvného prietoku, zhoršuje sa okysličenie cievnej steny, čo spôsobuje poškodenie cievnej výstelky, poruchy jej funkcií a následné uľahčenie vzniku zápalu.

"Neskoro zistené a nesprávne liečené chronické venózne ochorenie spôsobuje závažné komplikácie, ako napríklad vred predkolenia alebo zápal žíl, ktorý sa môže komplikovať smrteľnou pľúcnou embóliou. Jedine včasnou a správnou liečbou zabránime vzniku komplikácií. Choroby na svete nie sú preto, že nedokážeme liečiť chorých, ale preto, že nedokážeme včas zachytiť začínajúce ochorenie a zmeniť životný štýl obyvateľstva," zhrnula prof. MUDr. Viera Štvrtinová Phd.

Komentáre