Zdravie

Núti vás osamelosť viac jesť? Potrebujete spoločnosť

"Siahate po maškrtách? Možno je to práve osamelosť, čo vás k tomu núti. Telo vám tak oznamuje, že potrebujete spoločnosť."

Zuzana Lobotková, 6. mája 2015 10:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Ženy, ktoré sa cítia chronicky izolované, sú hladnejšie a veľké porcie im majú priniesť aspoň trochu uspokojenia. Americkí vedci tvrdia, že by to mohol byť spôsob, akým im telo hovorí, aby hľadali spoločnosť. Veď jedlo bolo súčasťou spoločenského života počas celej evolúcie ľudskej spoločnosti.

Hladnejšie ženy


Psychológovia z Ohio State University požiadali 42 žien, aby sa večer postili a následne im naservírovali veľké raňajky. Ženy mali ohodnotiť mieru svojho hladu pred jedlom a po ňom, pričom sledovali hladinu hladového hormónu v ich krvi.

Oni tiež odpovedali na otázky v dotazníku o osamelosti, ktorý zahŕňal otázky o tom, ako často sa cítia osamelé a či si o nich iní ľudia myslia, že sú osamelé. Ako sa dalo očakávať, miera hladového hormónu ghrelínu po jedle klesla a opäť stúpla. Avšak, zvýšenie bolo oveľa rýchlejšie u osamelých žien, ktoré mali v krvi aj omnoho viac spomínaného hormónu.

Tiež tvrdili, že sa cítia hladnejšie. Vedci teda došli k záveru, že extrémny hlad v tomto prípade znamená spôsob, akým sa telo pokúša prinútiť človeka, aby hľadal spoločnosť. Pre dailymail.co.uk uviedli: „Potreba sociálneho pripojenia je zásadná pre ľudskú prirodzenosť. V dôsledku toho sa môžu ľudia cítiť hladnejší, keď sa cítia sociálne odpojení.“

S kým sa najete?


Je zaujímavé, že osamelosť robí len štíhle ženy hladnejšími. Nemá žiaden vplyv na apetít žien s nadváhou. Nie je jasné, prečo je to tak, ale je možné, že práve ich nadváha znižuje hodnotu jedla v spoločnosti. Ďalšie štúdie naznačujú, že by ste si mali starostlivo vyberať spoločnosť k jedlu. Bolo preukázané, že máme tendenciu napodobňovať stravovacie návyky so spolustravníkom, a to aj vo frekvencii jedla a veľkosti porcií.

Vedci, ktorí priniesli poznatky o osamelosti a hlade tvrdia, že by to mohlo pomôcť vysvetliť rozsah devastujúcich účinkov samoty na zdravie. Predchádzajúce výskumy ukázali, že ak ste odrezaní od priateľov a rodiny, môžete mať vyšší krvný tlak, stres a riziko depresie, rovnako ako oslabený imunitný systém a odolnosť voči chorobám.

Pocit osamelosti a chýbajúcej lásky navyše spôsobuje problémy so spánkom a urýchľuje progresiu Alzheimerovej choroby. Celkovo možno povedať, že samota je tak škodlivá ako fajčenie alebo zanedbávanie cvičenia.

Zdroj: dailymail.co.uk

ODPORÚČAME AJ:
Liečivé rastliny rastúce na jar prispievajú k detoxikácii organizmu
Deň slnka: Doprajte svojmu telu dostatočnú ochranu
Oslie mlieko: Vypili by ste ho, ak je to elixír života?
Za cukrovku nemôže len obezita, ale aj slnko
Nezabudli ste na jarnú očistu? Poradíme vám ako na to

Komentáre