Zdravie

Obézny človek je päťkrát náchylnejší k rakovine, hovorí odborník

"Tuk navyše výrazne znižuje šancu včasného odhalenia onkologického ochorenia a komplikuje aj liečbu ožarovaním."

TASR/Webmagazin.sk, 21. mája 2018 10:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Obezita je chronické ochorenie s vážnymi zdravotnými následkami, ktoré patria do rúk lekára. Uviedli to v utorok počas tlačovej konferencie Slovenskej diabetologickej spoločnosti a Kancelárie Zdravé mesto Bratislava pri príležitosti 3. Slovenského dňa obezity v Bratislave.

Celosvetový problém


Obezita je problém, ktorý postihuje nielen dospelých, ale aj deti a adolescentov. "Od roku 1975 sa výskyt obezity z celosvetového hľadiska strojnásobil. Približne dve miliardy ľudí na svete má nadváhu, 650 miliónov z nich je obéznych. V roku 2016 bolo na svete 41 miliónov obéznych detí, ktoré mali menej ako päť rokov," povedal Tatul Hakobyan, zástupca Svetovej zdravotníckej organizácie na Slovensku. Prezidentka Obezitologickej sekcie Slovenskej diabetologickej spoločnosti Ľubomíra Fábryová poznamenala, že v roku 2014 bola priemerná dĺžka života slovenských žien 80,5 roka a mužov 73,3 roka, čo je menej ako priemerná dĺžka života v 28. krajinách EÚ.

Pomáha rakovine


"Obezita je príčinou 20 percent zhubných nádorov," poznamenal gastroenterológ Peter Minárik z Onkologického ústavu Sv. Alžbety v Bratislave. Doplnil, že obézny človek je päťkrát náchylnejší k rakovine konečníka, žalúdka, pažeráka, pečene, prsníka, maternice, ale aj iným nádorovým ochoreniam. Tuk navyše výrazne znižuje šancu včasného odhalenia onkologického ochorenia a komplikuje aj liečbu ožarovaním.

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP


Týka sa všetkých


Podľa štúdie EHES z roku 2011 sa v pásme nadhmotnosti a obezity nachádzajú približne dve tretiny slovenskej dospelej populácie. Sedem z desiatich slovenských mužov vo veku 18 – 64 rokov a šesť z desiatich žien rovnakého veku má nadhmotnosť alebo obezitu. Jeden zo štyroch mužov a jedna zo štyroch žien má obezitu a III. stupeň obezity má viac ako jedno percento slovenskej dospelej populácie. Štúdia zároveň informuje o tom, že narastá aj počet obéznych adolescentov a detí.

Podľa Úradu verejného zdravotníctva je cieľom na najbližšie roky znížiť mieru obezity Slovenskej populácie zo súčasných 16,9 percenta na 15,8 percenta.

Komentáre