Zdravie

Antibiotiká strácajú silu, baktérie sú stále odolnejšie

"Odolnosť voči antibiotikám predstavuje zásadné a pretrvávajúce nebezpečenstvo pre zdravie občanov a pre trvalú produkciu jedla."

TASR, 26. septembra 2016 9:00
Antibiotiká už nie sú proti niektorým baktériám účinné. Foto: TASR/AP
Organizácia Spojených národov (OSN) sa chce vo väčšej miere ako doteraz angažovať proti zvyšovaniu odolnosti svetovej populácie voči antibiotikám.

Z vyhlásenia, ktoré prijali signatári počas Valného zhromaždenia OSN v New Yorku vyplýva, že členské krajiny sa budú viac angažovať za prísnejšiu reguláciu v danej oblasti a každý z členských štátov by mal vypracovať svoj akčný plán, informovala tlačová agentúra DPA.

Ako varoval generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, odolnosť voči antibiotikám predstavuje zásadné a pretrvávajúce nebezpečenstvo pre zdravie občanov a pre trvalú produkciu jedla.

Z odhadov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vyplýva, že okolo 700.000 ľudí ročne zomiera na našej planéte v dôsledku skutočnosti, že antibiotiká už proti niektorým baktériám nie sú účinné. Liečivá sa stávajú neefektívne, ak sa baktérie geneticky zmenia, takže predmetné antibiotiká ich už nedokážu ohroziť.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Čo robiť, keď začnete krvácať? Poučte sa krok za krokom
Vzácnu Fabryho chorobu u pacientov často odhalia až v dospelosti
Deti utečencov väčšinou nechodia do školy, upozorňuje komisár OSN
Slovenskí vedci budú skúmať rastliny z Černobyľu novou metódou

Komentáre