Zdravie

Otrava jedlom vs. brušná chrípka. V čom sa líšia?

"Poznáte to – nedokážete v žalúdku udržať jedlo, každých desať minút bežíte na toaletu a váš žalúdok robí premety. Ale nesadlo vám jedlo alebo máte brušnú chrípku? "

Zuzana Lobotková, 29. marca 2017 9:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Ak máte žalúdočné problémy, buď ste zjedli niečo pokazené alebo ste niekde chytili vírus. Ktoré to je? A čo môžete spraviť pre to, aby ste sa cítili lepšie?

Rozoznajte ich


„Klinické príznaky brušnej chrípky a otravy jedlom sa prelínajú,“ vysvetľuje problém doktor Michael Rice, gastroenterológ z Univerzity v Michigane pre Time. „Zvracanie, hnačky, bolesť brucha a horúčka súvisia s oboma problémami,“ dodal Rice. Najjednoduchší spôsob, ako odlíšiť otravu jedlom a brušnú chrípku a ich príčinu, je pozrieť sa do nedávnej minulosti.

Ak by boli príznaky spôsobené otravou jedlom, objavujú sa niekoľko hodín po konzumácii daného jedla. Spomeňte si, či ste zjedli niečo netypické alebo podozrivé, alebo či aj iní ľudia, ktorí to zjedli netrpia problémami. Ak znejú odpovede áno, našli ste pôvodcu žalúdočných ťažkostí. Ak ste však jediný, komu nie je po konzumácii daného jedla dobre, hoci ho ochutnali viacerí, skôr ide o vírusové ochorenie, ktoré sa k vám dostalo kýchnutím, podaním ruky, chytením kontaminovanej kľučky alebo inou formou kontaktu.

Stále častejšie sa skloňuje téma silnejšieho pohlavia, kedy sa spomína aj „mužská chrípka“. Teória, že muži ochorejú alebo sa správajú choro, aj pri malom kontakte s vírusom, kým ženy sú zocelené a pokračujú v práci, starostlivosti o rodinu a v bežnom živote, je naozaj populárna. Táto forma „brušnej chrípky“, ktorú lekári nazývajú akútna gastroenteritída, nie je spôsobená chrípkovým vírusom. Takže zabudnite na súťaž medzi pohlaviami. Chrípka je hlavne respiračné ochorenie, no brušná chrípka súvisí s iným bežným vírusom, ktorý môže priniesť závažné problémy. Tieto infekcie sa prejavia zvyčajne jeden až tri dni po expozícii.

Napite sa, najedzte sa


Pokiaľ ide o liečbu, možno nezáleží na tom, odkiaľ sa symptómy vzali. V niektorých prípadoch, napríklad keď kuchár s norovírusom pripravuje jedlo a kontaminuje ho, môžu byť otrava jedlom a brušná chrípka jedno a to isté.

Nech už je to akokoľvek, pri ktoromkoľvek probléme sa uistite, že prijímate dostatok tekutín. „Problémy prinášajúce zvracanie a hnačku môžu viesť k dehydratácii, takže netreba zabúdať na pitie vody a hydratačných nápojov,“ odporúča Rice. Ľudia s cukrovkou by sa mali svojho lekára opýtať na konzumáciu sladených nápojov.

Ak v žalúdku udržíte jedlo, skúste jedálniček postaviť na banánoch, ryži, jablčnom pyré a toastoch, alebo len na kole a slaných krekroch. Nie je za tým žiadna vážna veda, proste fungujú. Ak telu dodáte cukor a soľ, nahrádzate tak časť elektrolytov, o ktoré pri žalúdočných ťažkostiach inak prichádzate. Ak ste citlivý na kofeín alebo mliečne výrobky, vyhnite sa im, aby ste sa naozaj rýchlejšie zotavili. V prípadoch vážnej dehydratácie (tmavý moč, jeho nedostatok, závrate, svalové kŕče mimo tých žalúdočných) treba vyhľadať lekára.

Pomoc treba vyhľadať aj ak sa nezačnete po dvoch dňoch cítiť lepšie, alebo ak vám stúpne teplota, ktorá tiež neklesne. Ak začnete zvracať krv, alebo sa objaví v stolici krv či hnis, zažívate neurologické symptómy ako je necitlivosť alebo brnenie, zrejme ide o bakteriálne toxíny. Tehotné ženy, ľudia s cukrovkou alebo zápalovým ochorením čriev, či ktokoľvek užívajúci imunosupresívne lieky by mal svojho lekára upozorniť na pretrvávajúce brušné problémy.

Ak sa vás ani jeden scenár netýka, zvyčajne môžete počkať, kým žalúdočné problémy prejdú aj doma. Voľne predajné lieky proti hnačke a nevoľnosti vám to môžu uľahčiť. Odporúča sa aj vyhýbať sa iným ľuďom, aby ste ich nenakazili, alebo v prípade otravy jedlom si dávať v budúcnosti pozor, či upozorniť na takéto jedlo svojich blízkych. Nezabúdajte ale na všeobecné zásady hygieny rúk a vyhýbajte sa nečistým predmetom či chorým ľuďom.

ODPORÚČAME AJ:
VIDEO: Prichádza na vás jarná únava? Takto sa jej zbavíte
Kmeň žijúci v Amazonskom pralese odhalil tajomstvo dlhého života
Zubný kaz trápi už deti. Zanedbávanie chrupu je riskom i v tehotenstve
PEDIATRIČKA: Antivakcinačné kampane majú známky sektárstva

Komentáre