Zdravie

Páni, pozor: Zápal ďasien vám môže upozorňovať na toto

"Spätný pohľad na štúdie zamerané na zápal ďasien ukázali šokujúcu vec. Toto ochorenie nesporne súvisí s erektilnou dysfunkciou."

Zuzana Lobotková, 5. decembra 2016 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Erektilná dysfunkcia je oveľa bežnejšia u mužov s ochorením ďasien. Chronická bakteriálna infekcia ďasien, alebo parodontitída, je pomerne časté ochorenie a bežná príčina straty zubov u dospelých ľudí. Tento stav súvisí aj s vyšším rizikom kardiovaskulárnych ochorení a všeobecne zápalov, ktoré zase predstavujú nezriedkavú príčinu infarktu alebo mŕtvice a kôrnatenia ciev.

Trápi vás jedno alebo druhé?


Vedeli ste, že aj infarkty a kôrnatenie ciev súvisia s erektilnou dysfunkciou? „Domnievame sa, že biologický mechanizmus erektilnej dysfunkcie u pacientov s parodontitídou je stále slabo preskúmaný,“ vysvetlil dôvody záujmu pre Reuters doktor Zhigang Zhao z univerzity v Číne, ktorý patrí k autorom štúdie.

Štúdia zameraná na ochorenia ďasien odhalila koreláciu medzi týmto ochorením a erektilnou dysfunkciou. Možno je ešte skoro na to, aby všetkým mužom s problémami s erekciou bola odporúčaná aj dôkladnejšia prehliadka zubov, a naopak, že muži s parodontitídou by sa mali začať obávať o svoje sexuálne výkony. Avšak, môže byť užitočné informovať pacientov s chronickou parodontitídou, že tu takáto súvislosť môže existovať.

Výskumníci sa pozreli na dáta z piatich štúdií z rokov 2009 až 2014. Tie dokopy zahŕňali 213 000 účastníkov vo veku 20 až 80 rokov. Každá štúdia odhalila, že erektilná dysfunkcia je častejšia medzi mužmi, ktorí sa okrem toho liečili na chronickú parodontitídu, a to hlavne medzi mužmi mladšími ako 40 rokov a staršími ako 59 rokov. Po tom, ako zarátali aj cukrovku, ktorá môže ovplyvniť aj ochorenia ďasien, aj sexuálnu funkciu, erektilná dysfunkcia je 2,28-krát častejšia u mužov s parodontitídou, než u mužov bez nej.

Liečte ďasná, pomôžete erekcii


Keďže sa chronická parodontitída spája s ďalšími chronickými ochoreniami, je len logické, že treba odporúčať dôkladné a pravidelné čistenie zubov, aby sa zamedzilo zubnému povlaku a vzniku zápalu ďasien. Takže liečenie chronickej parodontitídy by mohlo naozaj zmierniť zápaly v tele a zredukovať riziko erektilnej dysfunkcie.

Jedna štúdia z roku 2013 odhalila, že liečba tohto ochorenia ďasien má aj iný účinok – zlepšuje stav a zmierňuje symptómy pacientov s erektilnou dysfunkciou. Lekári by si teda mali byť vedomí tohto vzájomného vzťahu, aby odporučili pacientom s jedným alebo druhým problémom aj ďalšie vyšetrenia.

Výskum však mal aj svoje limity. Napríklad fakt, že erektilná dysfunkcia a chronická parodontitída sú spôsobené podobnými rizikovými faktormi, ako je starnutie, fajčenie, cukrovka či ischemická choroba srdca. A kým niektoré štúdie zahrnuli aj cukrovku, iné nerátali s fajčením alebo vyššou konzumáciou alkoholu, čo sú nesporne tiež faktory stojace za zlým zdravím zubov a sexuálnymi funkciami. Je teda potrebný ešte ďalší výskum, ktorý tieto vzťahy definitívne a jasne potvrdí.

ODPORÚČAME AJ:
Toto sú stravovacie tipy, ktoré zvýšia vašu šancu otehotnieť
Odborníci odhalili bizarné skutočnosti o našom spánku
Odradia drastické obrázky na cigaretových škatuľkách od fajčenia?
Žltačka sa prejavuje nenápadne, môžu sa objaviť i bolesti pod rebrom

Komentáre