Zdravie

Päť mýtov o celiakii: Aká je pravda?

"Vzhľadom na explóziu bezlepkových potravín si možno myslíte, že sme uprostred epidémie intolerancie lepku. Ale je to aj o mylných predstavách o tom, čo to znamená byť diagnostikovaný celiatikom."

Zuzana Lobotková, 27. mája 2016 9:00
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Remiaš
Je čas sa dostať až k podstate celej problematiky lepku, intolerancie naň aj celiakie. Kto je v nebezpečenstve a prečo? Tu je päť najčastejších mýtov o celiakii a skutočná pravda.

Mýtus č.1: Citlivosť na lepok je to isté ako celiakia


Nie je. Áno, oboje zahŕňa reakciu na lepok nájdený v pšenici, raži, jačmeni a ďalších potravinách a nápojoch, ktoré obsahujú tieto zrná. Je pravda, že často spôsobujú podobné gastrointestinálne symptómy. Celiakia je ale autoimunitné ochorenie, pri ktorom spotreba lepku poškodzuje klky (malé štruktúry podobné vlasom) v tenkom čreve a narúša vstrebávanie živín z potravy.

„Ľudia sa rodia s génom pre celiakiu a potom ju prijímanie lepku vyvolá,“ vysvetľuje doktor Alessio Fasano, riaditeľ Centra pre celiatický výskum a liečbu v Massachusetts General Hospital v Bostone. „Niektorí ľudia môžu chvíľu znášať lepok, ale potom zrazu nemôžu. Celiakia sa môže objaviť v každom veku. Ekosystém v čreve môže určiť, kedy sa tieto gény zapnú alebo vypnú,“ dodal Fasano.

Naproti tomu, citlivosť na lepok (intolerancia lepku) nie je autoimunitné ochorenie, ani nemá genetickú zložku. „S citlivosťou na lepok môžete byť schopní tolerovať malé množstvo lepku, bez toho aby sa objavili príznaky a problém nemusí byť na celý život,“ vysvetľuje Fasano. „Celiakia je na celý život - nemôžete sa z nej dostať. Takže je potrebné, aby ste dodržiavali stopercentne bezlepkovú stravu.“

Mýtus č.2: Celiakia má vplyv len na tráviaci trakt


Je pravda, že gastrointestinálne príznaky - ako bolesť brucha, nadúvanie a hnačky – súvisia s celiakiou, ale akýkoľvek orgán môže byť zasiahnutý. „Čo sa deje v črevách, nezostáva v črevách. Celiakia je systémová choroba. Akonáhle glutén prejde do tela, môžu byť imunitné bunky naprogramované tak, aby opustili tráviaci trakt a môžu začať bojovať proti telu,“ objasnil Fasano.

To môže viesť k ďalším príznakom, ako je únava, anémia, bolesti hlavy, bolesti kĺbov, chudnutie a kožné vyrážky, rovnako ako nepravidelná menštruácia, neplodnosť a komplikácie v tehotenstve (napríklad potrat alebo predčasný pôrod).

Navyše, autoimunitné ochorenia často prichádzajú spolu, takže celiakia je často sprevádzaná diabetom typu 1 alebo autoimunitným ochorením štítnej žľazy. Tohtoročná štúdia z univerzity v Padove v Taliansku odhalila, že deti s celiakiou mali dva a pol krát väčšiu pravdepodobnosť vzniku cukrovky typu 1 a štyri a pol krát väčšiu pravdepodobnosť vzniku autoimunitného ochorenia štítnej žľazy, v porovnaní s ich rovesníkmi bez celiakie.

Mýtus č.3: Aj napriek nepríjemným príznakom, celiakia nie je vážna


Neliečená celiakia zvyšuje riziko rozvoja porúch funkcie štítnej žľazy, závažných infekcií, určitých druhov kardiovaskulárnych ochorení, neurologických problémov, ako je znecitlivenie a mravčenie v rukách a nohách, alebo osteoporóza.

V roku 2015 vedci z Brazílie sledovali 101 pacientov s celiakiou a zistili, že 69 percent z nich malo nízku kostnú hustotu - buď v dôsledku osteopénie alebo osteoporózy. Najviac obávaná komplikácia pri celiakii je rakovina - je tu zvýšené riziko Non-Hodgkinovho lymfómu, čo je rakovina bielych krviniek a lymfómy a adenokarcinómy v tenkom čreve. Aj to je dôvod, prečo je dôležité získať správnu diagnózu dostatočne skoro.

Mýtus č.4: Každý by mal byť otestovaný na celiakiu


To je sporná otázka. Bez jasného obrazu o neklamných príznakoch celiakie je ťažké zistiť, kto by sa mal dať otestovať. Ale test na celiakiu je veľmi jednoduchý – ide o krvný test pre tkanivové transglutaminázy, alebo protilátky, ktorý je veľmi presný.

Ak je výsledok pozitívny, zlatý štandard pre potvrdenie diagnózy je biopsia sliznice tenkého čreva na špecifickosť poškodenia. Tu sa už môžu objaviť prípady, ktoré sú náročné, pretože protilátky sa nezobrazujú alebo biopsia je negatívna, hoci genetická tendencia je prítomná. Celiakia je však diagnóza, ktorú nechcete ignorovať, práve pretože sa môže neskôr prejaviť v závažnejších ochoreniach.

U ľudí, ktorí nemajú príznaky, ale majú príbuzného prvého stupňa s celiakiou, genetické testy môžu hľadať gény pre celiakiu - HLA DQ2 alebo HLA DQ8, a to prostredníctvom krvného testu. Keď sú výsledky všetkých týchto testov negatívne, no máte podozrenie, že ste citlivý na lepok, stojí za vyskúšanie dať šancu bezlepkovej diéte, aby ste zistili, či sa vaše príznaky zmiernia. Ak áno, je pravdepodobné, že máte intoleranciu na lepok.

Tretina prípadov alergie na lepok je vyvolaná imunitnou odpoveďou, ktorá je obvykle sprostredkovaná alergickými protilátkami na jeden alebo viac proteínov v určitej potravine. Takže, ak sa u vás objaví svrbenie alebo opuch v ústach, žihľavka alebo vyrážky na koži, upchatý nos, bolesť hlavy alebo svrbenie, slzenie či iné príznaky alergie, a to v priebehu niekoľkých minút alebo hodín po konzumácii pšenice alebo iných potravín obsahujúcich lepok, odporúčame test na precitlivenosť kožnými alebo krvnými testami.

Mýtus č.5: Bezlepková diéta lieči celiakiu


Neexistuje žiadna vec ako liek na celiakiu. Ale ľudia s celiakiou by mali vylúčiť lepok zo svojho jedálnička na celý zvyšok svojho života, aby sa zabránilo príznakom a dlhodobým komplikáciám. Ak máte celiakiu, je nevyhnutné čítať si údaje na obaloch potravín naozaj podrobne, pretože lepok je často v prekvapivých potravinách (napríklad v šalátových zálievkach).

Aj keď ste schopní vyhýbať sa lepku úplne, čo nie je žiadna maličkosť, chronický zápal, ktorý sa vyskytuje s celiakiou, nemusí zmiznúť hneď, ak choroba nie je diagnostikovaná a liečená dostatočne včas. Čím skôr si upravíte životosprávu, tým lepšia je prognóza. To je dôvod, prečo je dôležité navštevovať svojho lekára pravidelne, aby sledoval zdravie vašich čriev.

Zdroj: msn.com

ODPORÚČAME TIEŽ:
Zoznámte sa s hormónom, vďaka ktorému budete pokojnejší
Astmatici často zanedbajú liečbu, rodičia sú benevolentní i pri deťoch
Prečo vám tvár sčervenie, keď cvičíte?
Mobilné telefóny vraj nezvyšujú riziko vzniku rakoviny mozgu
Pleť potrebuje na jar doplniť vitamíny z ovocia, zeleniny či mlieka

Komentáre